Çok sayıda ilde kur protestosu: Halk tencere ve tavayla sokağa çıktı

Yayın tarihi: 23 Kasım 2021 Salı 7:58 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 12:25 pm

Döviz kurlarındaki yükseliş durdurulamazken, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda ilde vatandaşlar sokağa çıktı, hayat pahalılığı ve kurları protesto etti. “AKP istifa” sloganı atıldığı protestolarda, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Türk Lirası tarihindeki en kara gününü (23 Kasım) yaşıyor. TL’de bir günlük değer kaybı yüzde 20’ye yaklaştı. Dolar, Türk Lirası karşısında 13.50 seviyesini aşarken, Euro da Türk Lirası karşısında 15.20 seviyesine geldi.

Döviz kurlarında hal böyleyken, vatandaşların hayat pahalılığına olan tepkileri de yükseliyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Samsun ve Kocaeli’de vatandaşlar durumu protesto etti.

Ankara’da çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grupta iktidara erken seçim ve istifa çağrısı yapıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gruba çevreden de destek verilirken bazıları tencere tava çalarak yaşananları protesto etti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri de “ODTÜ ayakta AKP’ye direniyor” sloganlarıyla hükümete istifa çağrısı yaptı.

Türkiye İşçi Partisi ise Merkez Bankası İstanbul Şubesi önünde “Batırdınız, yargılanacaksınız, hükümet istifa” yazılı pankartla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

İstanbul Kurtuluş ve Kadıköy’de de protesto yapıldı. Kurtuluş’taki gruba polisler müdahale etti. Taksim Meydanı polis bariyerleriyle kapatıldı.

İZMİR’DE HALK SOKAKLARA ÇIKTI

İzmir’in Buca ilçesinde sokağa çıkan halk, AKP hükümetini protesto etti. Polis ekipleri “Hükümet istifa” sloganları atan İzmirlileri engellemeye çalışırken Şirinyer Migros önünde yapılan açıklamada, “Zamlar, vergiler, her gün artan kur kriziyle ekonomik olarak ve aynı zamanda politik olarak daha fazla köleleştiriliyoruz. Bizler bu köleleştirilmeye karşı ses çıkarmazsak onlar bu soyguna devam edecekler. Ayağa kalkmalıyız. Buna karşı her yerde ses çıkartmamız ve bu soygunu yapan iktidarı halkımızın özgün gücüyle istifaya zorluyoruz” denildi.

Bornova Meydanı’nda toplanana İzmirliler’in ise önü polis tarafından kesilirken, alkış ve ıslıklarla hükümetin politikaları protesto edildi. Burada açıklama yapan İzmirliler “Biz her gün yüzler, binler, milyonlar olarak hükümetin karşısında dikilmeye devam edeceğiz” dedi.

Toplumsal Özgürlük Partisi üyeleri de kentte protesto gerçekleştirdi. TÖP’ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Krizin bedelini işçiye, emekçiye, yoksul halka ödetmeye çalışanlara karşı Karşıyaka sokaklarındayız! Patronlara servet edindirenler, halkı açlığa sürükleyenler değil! Biz yöneteceğiz!” denildi.

KOCAELİ’DE 7 GÖZALTI

Ankara ve İstanbul’dan sonra Kocaeli’de de artan döviz kuruna ve ekonomik duruma tepki göstermek için vatandaşlar sokağa döküldü. Tencere ve tavalarla, Derince ilçesinin Yenikent Mahallesi’nde eylem yapanlar “AKP mezara, halk iktidara”, “Artık yeter! Geçinemiyoruz” sloganları eşliğinde şiddetli sağanağa rağmen yürüdü.

Yenikent’teki eylemi takip eden Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan ve Emek Partisi (EMEP) Körfez İlçe Başkanı Başkanı Adem Korkmaz gözaltına alındı. Gözaltı sayısının toplam 7 olduğu açıklandı.

Twitter hesabından açıklama yapan EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan “An itibariyle Yenikent’te tencere tavalarla ‘Hükümet istifa’ diyen emekçiler arasında yer alan Körfez İlçe Başkanımız Adem Korkmaz gözaltına alındı. Yenikent polis karakoluna götürülüyor. #Hükümetİstifa demek ne zamandan beri suç oldu! İlçe başkanımızı derhal serbest bırakın”

ESKİŞEHİR’DE 8 GÖZALTI

Eskişehir’de yürüyüş yapan Türkiye İşçi Partili bir gruba polis müdahale etti. Türkiye İşçi Partisi-Eskişehir’in Twitter hesabından yapılan paylaşımda 8 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

SAMSUN’DA DA HALK SOKAKTA

Samsun’da da halk sokaktaydı, protestolarda “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Samsun Halkevi’nden yapılan açıklamada, “Açlıkla, yoksullukla mücadele edenlere engel olamayacaksınız! Geçinemiyoruz, sokaktayız! Sermayenin – AKP’nin zengin olması uğruna biz her gün yoksulluğa mahkum ediliyoruz. Geçinemiyoruz!” denildi.

VİDEOLAR: BURCU YILDIRIM, FIRAT FISTIK, TUĞÇE YILDIRIM VE SOSYAL MEDYA

Muhalefet atağa geçti: Erken değil, hemen seçim

Merkez Bankası’ndan döviz uyarısı!

Dolar numaratöre bağladı: 13.46, Euro 15.13