İstanbul Valiliği’ni işgal etmeye çalışan darbecilere ceza yağdı

Yayın tarihi: 12 Nisan 2022 Salı 1:51 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı 1:51 pm

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal etmeye çalıştıkları gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan 8 sanıktan 7’sine verilen cezaları ve çoğu er olan 80 sanığın beraat kararını onadı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine açılan ve 88 sanık yönünden 31 Mayıs 2018’de karara bağlanan davanın temyiz incelemesini tamamladı.

Buna göre, yerel mahkeme tarafından “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen sanıklar eski Albay Nizamettin Aydın, Sadık Efe, Erkan Tercan, Halit Turan, İsa Turhan, Mehmet Ekerbiçer ve Mehmet Umut hakkında verilen cezalar onandı.

80 SANIK BERAAT ETTİ

Aynı suçtan mahkumiyetine hükmedilen eski yarbay Recep Karaçam hakkındaki hüküm ise bozuldu. Karaçam’ın, kendisine verilen “tatbikat ve eğitim” talimatı üzerine, Aydın’ın emir komutasında kışladan birliğiyle çıktığı anlatılan kararda, valiliğe geldikten sonra daha üst amirleri ile görüşerek, “Komutanım, bu bir eğitim değilse ben birliğimi alıp geri dönüyorum” ifadelerini kullandığı, ardından da kışlaya döndüğü anlatıldı.

Bu durumun tanıklar tarafından da doğrulandığı teyit edilen kararda, Karaçam’ın eyleminin, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” kapsamında olup olmadığının değerlendirmesinin gerektiği aktarıldı.

Çoğunluğu er 80 sanığa “suç işleme kastları bulunmadığı” gerekçesiyle beraat verilmesi kararı da Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından hukuka uygun bulundu.

KARAÇAM’DAN ASKERLERE “ŞARJÖR BOŞALT” EMRİ

Olay yerine gelen dönemin İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Demircan’ın sanıklara darbe yaptıkları hususunda uyarılarda bulunduğuna işaret edilen kararda buna rağmen valilik dışında barikat kurulduğu, araç ve yaya geçişlerinin engellendiği, eş zamanlı olarak Aydın’ın emir ve komutasında bir kısım asker tarafından da valilik binasına geçişi olan caminin içerisine girildiği kaydedildi.

Sanık Recep Karaçam’ın üstleriyle telefonla irtibat sağlamaya çalıştığı, bölgedeki vatandaşlara, “Biz eğitim için geldik, komutanlarımdan durumu öğrenmeye çalışıyorum” şeklinde sözler söylediği anlatılan kararda, daha sonra Karaçam’ın emrindeki askerlere şarjör boşalt emri verdiği ve askerleriyle kışlaya döndüğü ifade edildi.

Bölgedeki diğer askerlerin ise daha sonra birliğe dönmek için valilikten ayrıldığı anlatılan kararda, bu sanıkların Unkapanı Köprüsü yakınlarında sıkışarak ilerleyemedikleri, ardından da polise teslim oldukları aktarıldı.

Süleyman Soylu, 15 Temmuz’da kaybolan silahları açıkladı