İstanbul Üniversitesi’nde yemek protestosuna polis müdahale etti!

Yayın tarihi: 2 Ocak 2020 Perşembe 2:49 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2020 Perşembe 5:10 pm

İstanbul Üniversitesi’nde yemekhanelerden kahvaltıların kaldırılmasına ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesine karşı dilekçe vermek isteyen üniversitelilere polis copla müdahale etti.

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) 2019’un başındaki yemekhane zammının ardından, geçtiğimiz günlerde 2 Ocak’tan itibaren yemekhanelerde kahvaltıların kaldırılacağı ve indirimli öğün sayısının bire düşürüleceğinin açıklanması protesto edildi.

Sendika.org’da yer alan habere göre, İÜ öğrencilerinin dün (31 Aralık) gerçekleştirdiği eylemde Rektörlük binasında bir araya gelindi, ardından Beyazıt’taki Ana Kapı önüne yüründü. “Nitelikli ve ucuz yemek herkesin hakkıdır” pankartı açan öğrenciler, “Parasız, eşit eğitim istiyoruz”, “Kazık değil, yemek yemek istiyoruz”, “Müşteri değil öğrenciyiz” ve “Bütçe kesintisi öğrenciye yüklenemez” dövizleri taşıdı.

Ana Kapı önünde toplanan yüzlerce öğrenci, “Yemekhane hakkımız engellenemez”, “Burası üniversite, işletme değil”, “Mahmut baksana kaç kişiyiz saysana” sloganları atarak karara tepki gösterdi.

“Bu karardan vazgeçilmeli”

Üniversiteliler adına yapılan ortak açıklamada konuşan Helin Kaya, 30 Aralık’ta İÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamayı hatırlattı, bu kararla nasıl bir kamu yararı güdüldüğünün anlaşılamadığını kaydetti:

“Yapılan bu son değişiklikle öğrencilerin en temel ihtiyaçlarından biri olan gıda ihtiyacının karşılanması pratik olarak imkansızlaşmaktadır. Döneme başlarken yapılan yemekhane zamları zaten öğrencileri zor durumda bırakmıştı” dedi. Fiyatların yükselmesiyle alım gücünün iyice düştüğünü, öğrencilerin artan hayat pahalılığıyla boğuştuklarına dikkat çeken Kaya “Hal böyleyken öğrenci aleyhine düzenlenen bu yemekhane tarifesi öğrencileri ekonomik bir darboğaza sürüklemektedir.”

2 Ocak’ta forum düzenlenecek

Kampüslerin ve kütüphanelerin sınav dönemlerinde dizi, film setlerine kiraya verilerek kar amacı güdüldüğünü ve öğrencilerin eğitim hakkının engellendiğini ifade eden Kaya, sözlerinin devamında “Yetersiz kütüphaneler, sabunu ve peçetesi olmayan tuvaletlerin üstüne şimdi de kahvaltının kaldırılmasıyla tek öğün yemeğe mecbur ediliyoruz. İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak bundan vazgeçilmesini talep ediyoruz. Daha insani ve yaşanabilir koşullarda eğitim alabilmek için mücadelemize devam edeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar buradayız” dedi.Ortak açıklamanın ardından üniversiteliler, yemekhaneye giderek ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi ve 2 Ocak Perşembe günü forum yapılacağını duyurdu.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı kampüslerde 2 Ocak’tan itibaren yemekhanelerde kahvaltı verilmeyeceği ve öğrencilerin 3 öğün indirimli yemek hakkının tek öğüne indirilmesine tepki gösteren öğrenciler polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Üniversitenin yemek kararına karşı “Müşteri değil, öğrenciyiz” diyen üniversiteliler, yemekhaneyi boykot ederek alınan kararın iptal edilmesi için Rektörlüğe dilekçelerini vermek istedi. Merkez Kampüs dışından gelen öğrencilerin Rektörlüğün olduğu kampüse girilmesi engellenirken, Merkez Kampüs’te toplanan öğrencilerin ise dışarıda bekleyen arkadaşlarıyla buluşması polis tarafından engellendi. Durumu protesto etmek için üniversite kampüsünde toplanan ve zamma karşı hazırladıkları dilekçeleri rektörlüğe vermek isteyen öğrencilere polis coplu müdale etti.