İstanbul Tıp Dekanı’ndan uyarı: Daha yüksek vaka sayılarına alışın!

Yayın tarihi: 29 Aralık 2021 Çarşamba 11:39 am - Güncelleme: 29 Aralık 2021 Çarşamba 11:52 am

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, yeni yıla işaret ederek vakaların daha da artacağını söyledi. Yeni yıl kutlamalarına işaret eden Tükek, “Vaka sayısını patlatacağı çok belli. Engellemek mümkün gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün Omicron varyantı dünya genelinde yayılmaya başladı. Vaka sayıları hemen her ülkede artışa geçerken uzmanlar kalabalık ortamlara ilişkin yeni uyarılarda bulundu. Henüz aşı olmamış yurttaşlar virüsün yayılımını tetiklerken, Prof. Dr. Tufan Tükek yılbaşı hazırlıklarına dikkat çekti.

Tükek, yayılım hızının diğer varyantlara oranla daha yüksek olduğu ifade edilen Omicron varyantına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılbaşının vaka sayılarının yükselmesine neden olabileceğini ifade eden Tükek, yurttaşları önlemlere uyum noktasında uyardı.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÇOK DAHA YÜKSEK SAYILARA ALIŞIN”

Yeni varyantlara karşı aşı çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Tufan Tükek, “Her mutant virüs aşıyı zorluyor, normalde beklenti bir yıla yakın, on ay gibi bir süreçte böyle bir virüsün çıkacağıydı. Ancak Omicron daha erken ortaya çıktı, aşıların etkisi az olabilir endişesi yaşıyoruz. Biontech’in bile şu anki Omicron’a etkinliğinin ne kadar olduğu tam bilinmiyor ama yüksek antikor düzeyi sağlanırsa ancak o şekilde Omivron üzerinde bir etki elde edileceği düşünülüyor. Bunun için de en kısa zamanda tekrar bir rapel hatırlatma dozu olması öneriliyor. Her antikordan kaçış sizde ciddi hastalık ihtimalini ortaya çıkartıyor.

‘İSTANBUL’ UYARISI

mRNA aşıları kendilerini yeniliyor, Omicron da dahil yeni çıkan varyantları içeren da içeren yeni virüs aşıları oluşturuluyor. Şu an çalışılıyor ama şubat, mart gibi hazır olacak onlar. Bu iki ay en kritik ay, salgının da olanca hızıyla devam ettiği ay, bu dönemi de antikoru yüksek tutarak geçirmemiz öneriliyor. Henüz tam olarak oturmuş bir ilaç tedavisi de söz konusu değil ama o da birkaç ay içerisinde gerçekleşebilir. İstanbul için söylüyorum, İstanbul’da bir haftadan beri vaka artışı oldukça hızlı seyrediyor. Yukarı yönlü bir seyir başladı. İstanbul artık tamamen ortaya çıkmaya başladı, gerçekten İstanbul’da vaka sayısı çok yüksek. Önümüzdeki günlerde çok daha yüksek sayılara alışın, bunları bekleyin” ifadelerini kullandı.

Vaka sayıları dünya genelinde artışa geçti!