İstanbul Boğazı'na 'Temizken Güzel' projesi kapsamında 20 adet Cif Çöpkapar ünitesi yerleştirildi. Çöpkaparların, günde ortalama 15 kiloluk yüzen atığı toplaması bekleniyor. İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kente güzellik, verimlilik, estetik duygusu katacak her şeye varız. Bu bazen temizlik olur, bazen sokak canlıları olur bazen doğayı korumak olur. Bu iş birliklerinin hepsine varız” dedi.
İstanbul Boğazı’nın temizlenmesine yardımcı olmak amacıyla temizlik ürünü Cif, Boğaz’ın farklı yerlerinde toplam 20 ‘çöpkapar’ ünitesi yerleştirdi. ‘Temizken Güzel’ ismiyle gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay Beykoz Şubesi iş birliğiyle hayata geçti. Bugün canlı olarak internet üzerinden gerçekleştirilen projenin basın toplantısına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kente güzellik, verimlilik, estetik duygusu katacak her şeye varız. Bu bazen temizlik olur, bazen sokak canlıları olur bazen doğayı korumak olur. Bu iş birliklerinin hepsine varız” dedi. https://tele1.com.tr/imamoglu-saganak-altinda-inceledi-hizli-sekilde-cozecegiz-233031/ Unilever Türkiye Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyal Eskin Yılmaz ise sosyal mesafe kurallarına uygun Kadıköy’de bir park dizayn ederek hayata geçirdiklerini, Karaköy ve Eminönü’ndeki yaya altgeçitlerini yenilediklerini ve denizlere çöpkapar yerleştirdiklerini söyledi. Yılmaz ayrıca Unilever olarak 2030 yılına kadar tüm ürünlerinden, fosil atıklardan elde edilen karbonu çıkarıp geri dönüştürülebilir maddeler kullanılacağını açıkladı. Projenin detayları bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kızılay Beykoz (Avrasya) Şubesi Başkanı Saadettin Çay, Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyal Eskin Yılmaz ve Klinik Psikolog Barış Gürkaş’ın katılımıyla başarılı oyuncu Doğa Rutkay Kamal’ın moderatörlüğünde düzenlenen çevrimiçi basın buluşması ile aktarıldı.İSTANBUL BOĞAZI’NDA YÜZEY ATIKLARINA KARŞI 20 ADET CİF ÇÖPKAPAR
Proje kapsamında Kadıköy, Eminönü ve Karaköy sahillerinde denizin içine yüzey atıklarını temizlemek için İstanbul Boğazı’nın koşulları dikkate alınarak özel olarak Türkiye’de üretilen 20 adet Cif Çöpkapar ünitesi yerleştirildi. Çöpkapar’lar ile toplanan atıklar ayrıştırılacak ve uygun olanlar geri dönüşüm ile tekrar kullanıma kazandırılacak. Çöpkaparlar ile yılda yaklaşık 110 ton atık toplanması hedefleniyor.HER 100 BİN “DESTEK SÖZÜ” İLE BİR CİF ÇÖPKAPAR DAHA KULLANIMA GİRECEK
Proje ortakları, İstanbulluları temizkenguzel.com internet sitesinden daha temiz ve düzenli bir İstanbul için destek sözü vermeye davet ediyor ve her 100 bin söz için bir yeni Cif Çöpkapar daha İstanbul Boğazı ile buluşuyor. Toplantıda konuşan Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Leyal Eskin Yılmaz, “Evlerimizde temizlikten gelen bu olumlu duyguları yaşadığımız şehirlere taşımak, insanlara ilham vermek için yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Çalışmalarımıza da 16 milyon insana ev sahipliği yapan İstanbul’dan ve İstanbul’da yaşayan herkesin adeta ortak mahallesi olan ve tüm dünya için büyük değer taşıyan İstanbul Boğazı’ndan başlıyoruz.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Cif’in amacı bu alanda yürütülen değerli çalışmalara katkıda bulunmak ve çözümün bir parçası olmak. Projemizin etkisini daha güçlü kılmak için herkesin katkısı değerli. Bu yüzden temizkenguzel.com internet sitesinden verilecek her 100 bin desteğe yeni bir Çöpkapar’ı Boğaz’la buluşturacak, ilerleyen aşamalarda çevre düzenleme ve iyileştirme çalışmalarına devam edecek ve insanları da bu projenin bir destekçisi haline getirmek için Boğaz ve çevresini güzelleştirecek etkinlikler düzenleyeceğiz” https://tele1.com.tr/vatandasin-gecmeye-korktugu-alt-gecidi-ibb-yeniledi-232439/"DÜNYA GÜZELİ BİR ŞEHİR..."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bu tür işbirliklerin arttırılması gerektiğini belirterek, "İstanbul gibi dünya güzeli bir şehirdeyseniz, 16 milyonluk tarihi ve doğal güzellikleri olan bir kent gerçekten “temizken güzel”. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizler şehrimizi birlikte yönetmek çabasındayız. Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve İstanbulluların parçası olduğu iş birliklerini artırmak gerekiyor. Biz buna açık bir yönetimiz. Çevre, hayvan hakları, eğitim, doğal yaşamın korunması ve daha pek çok başlıkta iş birlikleri ile ortak değer yaratabiliriz. Böylece bizler de kaynaklarımızı eğitime, çocuklara, kadınlara yönelik çalışmalarımıza, ihtiyaç duyulan diğer alanlara daha çok ayırabiliriz” dedi.ÇÖPKAPAR NEDİR?
Deniz, marina, liman veya durgun sularda kullanılmak üzere tasarlanan ve yüzen bir atık toplama cihazı olan Cif Çöpkapar, İstanbul Boğazı’nın akıntı, dalga ve atık yapısı gibi koşulları da dikkate alınarak İBB iş birliğiyle üretilmiştir. Cif Çöpkapar günde ortalama 15 kg plastik pet şişe, metal atık, cam şişe, sigara izmariti, poşet ve plastik artıkları gibi yüzen atık yakalayabilir. Temizken Güzel projesi kapsamında Cif Çöpkapar’lar ile yılda yaklaşık 110 ton atık toplanması öngörülmektedir. Cif Çöpkapar üniteleri tarafından toplanan atıklar, aynı zamanda ünitelerin servis ve yönetimini üstlenen Kızılay Avrasya Şubesi tarafından düzenli olarak ayrıştırılacak, atık yönetimi ve geri kazanım merkezlerine iletilecektir.
Muhabir: Alp Yanardağ