Taksim’de bombalı saldırı! 6 ölü 81 yaralı… Terör soruşturması başlatıldı

Yayın tarihi: 13 Kasım 2022 Pazar 4:30 pm - Güncelleme: 14 Kasım 2022 Pazartesi 12:34 am

İstanbul Taksim’de patlama meydana geldi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya patlamayla ilgili olarak “Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır.” açıklamasında bulundu. Patlamada 6 kişinin hayatını kaybettiği 2 si ağır 81 kişinin yaralandığı açıklandı.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili terör soruşturması başlattı

Taksim’in en işlek sokaklarından olan İstiklal Caddesi’nde bombalı terör saldırısı meydana geldi. Patlamada 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi de yaralandı. RTÜK, “İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir” açıklaması yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı ilk açıklamada, “Şu an itibariyle ilk incelemelerde, ‘kesin olarak bu terördür’ dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var” dedi.

FUAT OKTAY: KADIN SALDIRGAN BOMBAYI PATLATTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saat 20.30’da yaptığı açıklamada olayın bombalı saldırı olduğunu resmen duyurdu. “Kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz” diyen Oktay, 6 can kaybı olduğunu hatırlatarak, yaralı sayısının 81’e yükseldiğini, 2 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti. Fuat Oktay, saat 22.40’ta yaptığı açıklamada ise saldırıda yaralanan 81 kişiden 39’unun hastaneden taburcu edildiğini açıkladı.

İnternet yavaşlatıldı! BTK’dan sosyal medya açıklaması

FAHRETTİN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstiklal Caddesindeki patlamada yaralanan 81 kişiden 39’u tedavileri tamamlanarak taburcu oldu. Yatırılarak tedavi edilen 42 hastadan 5’i halen yoğun bakımdadır, 2’sinin durumu ciddiyet gösteriyor. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

BEKİR BOZDAĞ PATLAMANIN AYRINTILARINI ANLATTI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili A Haber kanalına açıklamalarda bulundu.

Bakan Bozdağ, “Bir kadın bir bankta 40 dakika kadar oturuyor, kalktıktan bir süre sonra patlama oluyor. Şu anda o kadınla ilgili tüm veriler inceleniyor. Henüz ismi belli değil. Bütün kayıtlar takip ediliyor, bir takım arkadaşlarımız peşindeler. Bir terör eylemi olduğu değerlendiriliyor. Hangi terör örgütü olduğu yapılan araştırmalar sonucu belli olacak. Olay yerinde parçalar dışında kanaat getirecek bir veri yok. Bu olay nedeniyle pek çok asılsız haber sosyal medyada dolaşıyor. Sosyal medyada dolaşan asılsız haberlere itibar etmemesinde büyük fayda var” dedi.

Taksim’deki patlamayla ilgili paylaşım yapan 25 hesaba soruşturma!

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya patlamayla ilgili yaptığı açıklamada “Bugün saat 16.20 sıralarında Beyoğlu ilçemiz, Taksim İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine emniyet, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerimiz sevk edilmiştir. Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İstiklal Caddesi’ndeki patlama ile ilgili Emniyet ve Sağlık ekiplerimize yardımcı olunması, korku ve paniğe yol açabilecek paylaşımlardan uzak durulması zaruridir. İlgili tüm ekipler bölgede, sağlıklı bilgilendirme yapacağız.”

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

İktidarın sansür aygıtı RTÜK, patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildiğini bildirdi.

Taksim’deki patlama hakkında yayın yasağı getirildi

SORUŞTURMA BAŞLATILDI VE YAYIN YASAĞI GELDİ

İstiklal Caddesi’nde meydanında gelen patlama nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturmada 5 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. Ayrıca İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından patlama olayı ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı kararı verildi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise, “İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur” denildi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul Taksim’deki patlama hakkında yaptığı açıklamada “İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!” dedi.

MERAL AKŞENER’DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkanı yaptığı açıklamada “Biz de yardımcı olmak isteriz. Arkadaşlarımızı bu konuyla ilgili görevlendirdik bunun dışında şu anda hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın için Kuran tilaveti yapılacak. Bizim gibi stratejik öneme sahip ülkelerin ne yazık ki bu tür problemleri oluyor bu alçakça saldırıyı kınıyorum” dedi

“TERÖR KOKUSU VAR”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, valimin bize aktardığı ilk bilgi burada bir terör kokusu var. Oradaki kaçışmalar ve orada bir kadının rol oynadığını tespit ettiler. Gerekli inceleme sürüyor ondan sonra nihai karar verilecek” dedi.

POLİS HER YERDE O ŞÜPHELİYİ ARIYOR

İstiklal Caddesi’nin en yoğun olduğu saatlerde yaşanan patlamayla ilgili polis çalışma başlattı. Çevrede yapılan güvenlik kamera çalışmalarında patlama anına ait bir görüntü elde edildi.

Görüntüde kadın olduğu değerlendirilen bir kişinin, beton saksıların önündeki bankta oturduğu görülüyor. Elinde poşet olan kadın saat 16.11’de poşeti bakta bırakarak kalkıyor. Yaklaşık 3 dakika sonra ise patlama yaşanıyor.

Emniyet birimleri her yerde paketi bırakan şüpheliyi ararken, patlamanın çok yönlü soruşturulduğu belirtildi.

İNTERNET YAVAŞLATILDI

Taksim’de meydana gelen patlama sonrası ortaya çıkan basın etiğine aykırı görüntüler ve terör içerikleri için ilgili birimlerin talebi üzerine BTK tarafından ülke genelinde sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldığı öğrenildi.