İstanbul Tabip Odası’ndan ‘kitlesel travmalar’ sempozyumu

Yayın tarihi: 13 Eylül 2019 Cuma 10:29 pm - Güncelleme: 13 Eylül 2019 Cuma 10:29 pm

İstanbul Tabip Odası, 17 Ağustos anısına “99 Depremin 20. Yılında Anma ve Kitlesel Travmalar” başlıklı bir sempozyum düzenleyecek.

Sempozyum 14-15 Eylül Tarihlerinde İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleşecek.

İstanbul Tabip Odası’nın sempozyuma ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

İnsanlık tarihi boyunca doğal afetler ve insan eli ile oluşturulan kitlesel travmalar ruhsal acıların, en köklü sebeplerinden biri haline gelmiştir.

Ülkemizin en büyük depremi: 17 Ağustos 1999’da meydana geldi. Saatler gece yarısı 03.02’yi gösterirken, 45 saniye süren bu korkunç felakette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı, on binlerce konut ve iş yeri yıkıldı, hasar gördü.

1999 depreminin üzerinden 20 yıl geçti. Bu felaket sonrası hep birlikte çalıştık, yaralarımızı sarmaya uğraştık. Bir yandan; böylesi felaketlere karşı hazırlıklı olmak, bir arada çalışmak gerekliliğini öğrendik. Türkiye Psikiyatri Derneği bünyesinde 20 yıl önce kurulan Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi o günden bugüne afetler ve kitlesel travmalarla mücadelede birçok dernek, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşu ile omuz omuza çalıştı; çok şey öğrendi, çok şey öğretti.

Bu sene, TPD Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi ve Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından, Şişli Belediyesi’nin ve İstanbul Tabip Odası’nın katkıları ile 99 depreminin 20. yılında depremi anmak ve o günden bugüne yapılanları değerlendirmek, afetler ve insan eli ile oluşturulan kitlesel travmalara hazırlıklı olmak adına üzerimize düşenleri saptamak, kurumlar arası iletişimi ve örgütlenmeyi arttırmak amacıyla 14-15 Eylül 2019’da bir araya gelmeyi planladık. Temasını ‘Travmalar, Güçlenme ve Yeniden Varolma’ olarak belirlediğimiz bu sempozyumda, 20 yıl önce bu alanda emek vermiş kişileri dinlemeyi, farklı disiplinlerden kurumlar ile bir araya gelerek örgütlenme modelimizi geliştirmeyi, yurt dışından ve yurt içinden kitlesel travma alanında çalışan profesyonelleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. ‘Depremin 20. Yılında Kitlesel Travmalar Sempozyumu’nda paneller, konferanslar, forumlar ve sosyal etkinliklerimiz olacaktır.

Çalışma birimimizin 20. yılında Hasan Hüseyin Korkmazgil’in ‘Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe’ dizeleri sanki duygularımıza tercüman olmakta, bu nedenle hem toplantı afişimiz hem de duyurularımızda yer almaktadır. Konuya ilgi duyan, farklı disiplinlerden profesyonelleri sempozyumumuzda görmek, tanımak istiyor, sizlerin katılımıyla toplantımızın zenginleşeceğini düşünüyor, hepinizi 14-15 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek etkinliğimize bekliyoruz.