İstanbul Tabip Odası: Fahrettin Koca hekimlerin önlüklerini yere düşürdü

Yayın tarihi: 27 Aralık 2022 Salı 2:21 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2022 Salı 2:40 pm

İstanbul Tabip Odası, hekimlerin serbest meslek hakkını kısıtlayan yönetmeliği protesto etmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu hastane önüne gitti. Polisin, basın açıklamasına izin vermediği hekimler beyaz önlüklerini yere attı.

Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim 2022’de hekimlerin serbest çalışma hakkını engelleyen yönetmelik değişikliğine gitti. İstanbul Tabip Odası, yapılan değişikliğin kamu yararını içermediğini belirterek, özel zincir hastaneler ve kara deliğe dönüşen şehir hastanelerinin yararına olduğunu belirtti.

Oda, muayenehane açma hakkını kaybedecek hekimler için bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Hastanesi’nin Bağcılar şubesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Hekimlerin basın açıklaması polis tarafından engellendi. Oda, Twitter hesabından, “Heyet fiili olarak gözaltına alınmış durumda” dedi.

“ZİNCİR HASTANELERE MECBUR BIRAKACAK YASA”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip, polis engeline ilişkin, şunları söyledi:

“Serbest meslek çalışma hakkı hekimler için en önemli haklardan biri. 6 Ekim yönetmeliği ile bu haktan maalesef bütün hekimlerin kullanmasını engelleyici bir yasa çıktı. Bu uluslararası sermaye ile ilişkili zincir hastanelere tüm hekimlerin mecbur kalmasını sağlayacak bir yasa. Biz her kesimden hekim, bu yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP’nin ‘çağ atladık’ dediği sağlık sektöründe kriz! 1 yıl sonrasına randevu verdiler

“KOCA’IN İSTEDİĞİ YASA ÇIKIYOR”

Saip, şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da büyük bir hastane zincirinin sahibi. Onun istediği bir yasa çıkıyor. Bu yasayı protesto etmek ve geri çekilmesini istemek için Medipol Hastanesi’nin önünde toplanacaktık. Ne yazık ki yolda çevrilmiş durumdayız. Anayasal hakkımıza kullanmamıza bile izin verilmiyor şu anda. Bunu şiddetle kınıyoruz.”

Polisin açıklama yapmasına izin vermediği hekimler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı beyaz önlüklerini Medipol Hastanesi’nin önünde yere atarak protesto etti.

 

 

Hastane önünde engellenen hekimler, İstanbul Tabip Odası genel merkezinde basın açıklama yaptı. Oda’nın Özel Hekim Komisyonu Başkanı Hasan Oğan şunları dile getirdi:

Polisin tamamen engelleyici tavrı, seyahat etme hastaneye gitme özgürlüğü yok etti. Orada mazur kaldıktan sonra hastaneye ulaştım, Hastadan çok polis vardı. Hekim arkadaşlarımızın bir araya gelmesini engelledi. Başkanımız gelmeden ayrılmayacağımızı öyledik. Sonra polis nezaretinde geldiler. Polisin bu tavrından dolayı basın açıklamasının yapılamayacağını söyledi. Ve önlük bırakma eylemini gerçekleştirdik.

“HEKİM HASTA ARASINDAKİ KADIM İLİŞKİYE MÜDAHALE EDİLMEKTE”

Bu hekim haklarında serbest meslek hakkına gelen yasak çok önemli. Hastalarımızın hekim seçme hakkını ve serbest meslek hakkını savunuyoruz. 7 ocak 2023 tarihinden itibaren hastalar, yıllarca sağlığını emanet ettiği hekimleri bırakmak zorunda kalacak. Hekimler yıllardır devam ettikleri tedaviyi yarı da kesmek zorunda kalacaklardır. Hekimler özel sağlık kuruluşları dışında hasta devam edemeyecek. Tekelci sağlık zincirleri ve şehir hastaneleri hekim hasta arasındaki kadim ilişkiye müdahale etmekte.

Hastalar zorunlu olarak özel hastanelerde tedavi olmak zorunda kalacaktır. Bu durumda hastanın en temekle hakkı olan hekim seçme hakkına saldırıdır. Sağlık Bakanlığı’nın koruması gereken sermaye değil sağlık haklarını korumaktır.

Gebelik, yıllardır kanser tedavisi devam eden, doğumdan itibaren takip eden hekimleri ile bağlarını kapacaktır. Hastalar bu durumdan kaygı duymakta ve bir an önce durumun çözülmesini istemekte.

“ÇIKARI İÇİN HER YOLU MUBAH GÖREN TEKELCİ SAĞLIK SERMAYESİNİN GERÇEK YÜZÜ ORTAYA ÇIKTI”

Biz hekimler hiçbir kamu yararı gözletilmeksizin yapılan yönetmeliği Sağlık Bakanı Koca’nıny önetim kurulunda olduğu Medipol hastanede zinciri önünde basın açıklaması yapmak istedik. Anlamadığımız hedeflerin oyunların bulunduğu düşündüğümüz 6 Ekim yönetmeliğinin bir an gönce geri çekilmesini istiyoruz.

Çıkarı için her yolu mubah gören tekelci sağlık sermayesini gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Uygulanan etik dışı yöntemlerle ilave ücretler alan sağlık patronları biliniz ki yolun sonuna gelindi. Sorun yapılan işlemlerin yanıt altına alınma sorunu değildir. Hali hazıra kayıtlar bakanlığa bildirmektedir.

“SORUN KUYRUKLARA MAHKUM EDİP TEKELCİ HASTANELERE YÖNLENDİRME SORUNU”

 

Sorun zincir hastanelerin devlet eliyle kupon arazilere çökmesidir. Sorun uygulanan yanlış politikalarla kuyruklara mahkum edip tekelci hastanelere yönlendirme sorunudur.

Halkın sağlık talebi üzerinden etik dışı para kazanılmakta.  Serbest meslek hakkımız sonuna kadar savunacağız. Tekelci sermayenin iktidar ile kurduğu ilişki  içinde olmayacağız. Tek bir hekimin muayenesinin kapanmasına izin vermeyeceğiz. Hastaların daha fazla mağdur yaşamaması için acilen 6 ekim 2022 tarihli yönetmelik değişikliğinin geri çekilmesini talep ediyoruz”