İstanbul Sözleşmesi’nin mimarı Feride Acar: Şoke edici bir durum

Yayın tarihi: 20 Mart 2021 Cumartesi 11:54 am - Güncelleme: 20 Mart 2021 Cumartesi 1:31 pm

İstanbul Sözleşmesi’nin uzman denetim grubu GREVIO’nun ilk başkanı, CEDAW komitesi eski üyesi ve kadın hakları alanında uzun yıllar emek veren Prof. Dr. Feride Acar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine dair konuştu. Acar, sözleşmeden çıkılmayı şoke edici olarak karşıladı.

Kadınların haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi gece saatlerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kaldırıldı. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyiz” diyerek eylem kararı aldı. Gece yarısı çıkarılan kararnameye bir tepki de İstanbul Sözleşmesi’nin uzman denetim grubu GREVIO’nun ilk başkanı Prof. Dr. Feride Acar’dan geldi. Kararın şoke edici olduğunu vurgulayan Acar, bu kararla birlikte marjinal bir gruba mesaj verildiğini söyledi.

Acar’ın TELE1’e yaptığı değerlendirme şu şekilde:

“Sözleşmeden Türkiye’nin çekilmesi şoke edici bir durum. TBMM kararı ile sözleşme kabul edildi. Bu şekilde de kaldırılmalıydı. Sakat bir işlem yapıldı. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile kaldırılmamalıydı.

Bu işlemin yapılması bazı kesimlere mesajdır. Kadınlara şiddet uygulayan erkekleri cesaretlendirmiştir. Bunun siyasi mesajları var. Marjinal gruplar sembolik olarak buna karşıydı. Ama ben AK Parti seçmeninin İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olduğunu düşünmüyorum.”