‘İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mülteciler sürüldü’ iddiası

Yayın tarihi: 24 Haziran 2021 Perşembe 11:56 am - Güncelleme: 24 Haziran 2021 Perşembe 11:56 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla kadınların yaşam hakkını savunan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmıştı. Sözleşmeyi savunan mültecilerin farklı illere sürüldüğü iddia edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, gece yarısı İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme kararı almış ve sözleşmeden çekilmişti. Kararın ardından birçok ilde sözleşme savunucuları bir araya gelerek sözleşmenin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti. Birçok il ve ilçede buna ilişkin eylem düzenleyen savunucular polis müdahalesi ve gözaltıyla karşılaşmıştı.

‘MÜLTECİLER SÜRÜLDÜ’ İDDİASI

‘Mülteci Medyası’nın Evrensel gazetesinden Hilmi Minyat’ın haberinden aktarımına göre, İstanbul Sözleşmesi’nin savunan mülteciler farklı illere sürüldü. Denizli’de eyleme katılan 3 İranlı mültecinin ikamet izinleri farklı şehirlere taşındı.

Mülteci Medyası’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mülteciler için farklı illere sürgün kararı Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan 3 İranlı mültecinin ikamet izinleri farklı şehirlere taşındı. Esmaeil Fattahi Afyon’a, Leili Faraji Sivas’a, Zeinab Sahafi de Samsun’a gönderildi. Kararı Evrensel Gazetesi’ne değerlendiren Esmaeil Fattahi, “Emniyet bizden intikam alıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni savunduğumuz için, düşüncemizi ifade ettiğimiz için bunu bize ceza olarak verdiler. İstiyorlar ki kimse sesini çıkarmasın. İstiyorlar ki herkes korksun. Onlara göre aynı ilde bulunmamız doğru değilmiş. Ben İran’da işkence gördüm ama susmadım. Bizi yıldırmaya çalışıyorlar, yılmayacağız”