Haber

İstanbul Sözleşmesi'nde son duruşma! Kadınlar Danıştay'da

Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı görüşecek. Pınar Gültekin davasından çıkan haksız tahrik indirimi kararının ardından, son duruşma olması nedeniyle gözler Danıştay'a çevrildi.

"İstanbul Sözleşmesi" olarak bilinen, "Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin feshedilmesi kararının iptali istemiyle Danıştay'da açılan davanın son duruşması bugün görülecek. Sözleşme için verilecek kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Çekilme kararının iptal edilmemesi durumunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edilebilecek. Kadın örgütleri buradan da olumlu bir sonuç çıkmaması durumunda AYM’ye bireysel başvuruda bulunacağını açıkladı.

İKİ SAVCI DA KARARIN İPTALİNİ TALEP ETMİŞTİ

Görülen son duruşmada Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir, mütalaasında “İstanbul Sözleşmesi TBMM’de onaylandı, Cumhurbaşkanı feshedemez” demiş, bir önceki duruşmada da Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, kararın iptalini talep etmişti. https://tele1.com.tr/istanbul-sozlesmesi-icin-mutalaa-aciklandi-642487/

SÖZLEŞME HAKKINDA

İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı uluslararası sözleşme olarak biliniyor. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açılan sözleşmeyi imzalayan ilk ülke Türkiye olmuştu. 10 Şubat 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanan İstanbul Sözleşmesi'ne imza atılmasının ardından sözleşmede yer alan ilkelere bağlı kalınarak "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" hazırlanmıştı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekildiğini duyurdu. Fesih kararının ardından kadın örgütleri, barolar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler kararın iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay'a yapılan başvurularda, kararın hukuken hükmünün olmadığı belirtildi. Hukukçular, Meclis kanunuyla taraf olunan sözleşmeden hukuktaki "paralellik ilkesi" gereği yine sadece Meclis kararı ile çıkılabileceğini, dolayısıyla Meclis'in yetkisi gasp edildiğini ve fesih kararının hukuksuz olduğunu vurguluyor. https://tele1.com.tr/istanbul-sozlesmesi-icin-mutalaa-aciklandi-642487/