İstanbul Müzik Festivali heyecanı Jan Lisiecki ile başlıyor! Fazıl Say rüzgarı esecek

Yayın tarihi: 1 Haziran 2023 Perşembe 9:09 am - Güncelleme: 1 Haziran 2023 Perşembe 9:09 am

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, bu akşam başlıyor. Şef Aziz Shokhakimov’un yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ve genç piyanist Jan Lisiecki, festivalin açılış konserinde buluşacak.

51. İstanbul Müzik Festivali, bu akşam Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda görkemli bir konserle sanat severler ile buluşacak. Açılış haftası boyunca, operanın en önemli isimlerinden biri olan soprano ve şef Barbara Hannigan’ın Türkiye’deki ilk konserlerini gerçekleştirecek.

Türkiye’nin önde gelen senfonik topluluğu olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Hannigan’a eşlik edeceği konseri 3 Haziran Cumartesi akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Dünyanın önde gelen çellistlerinden Nicolas Altstaedt ise Avrupa’nın seçkin topluluklarından Münih Oda Orkestrası eşliğinde 2 Haziran’da İş Kuleleri Salonu’nda müzikseverlerle buluşacak.

DÜNYA ANNE

Çağımızın üretken bestecilerinden Fazıl Say, festival için Türkiye’nin kadın şairlerinden ilham alarak bestelediği “Dünya Anne” adlı eseriyle iki konserde izleyicilerle buluşacak. Kadınlar Yeterince Bekledi adlı konserde ise Hollanda, Türkiye ve İran’dan kadın besteciler Meriç Artaç, Kate Moore ve Aida Shirazi tarafından yazılan üç bölümlük eser dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Bu yıl festivalin TSKB desteğiyle gerçekleşecek olan “Yarının Kadın Yıldızları” konseri, Cumhuriyet’in 100. yılı onuruna sipariş edilen ve genç müzisyen Cem Esen tarafından bestelenen eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.

CUMHURİYET TANGOLARI

Festivalin Cumhuriyet’in 100. yılında gerçekleşecek olan “Cumhuriyet Tangoları” konseri, ülkemizin erken dönem tango bestecilerine bir saygı duruşu niteliği taşıyacak. İzleyiciler, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası şefi ve besteci Hasan Niyazi Tura’nın festival için bestelediği ve ilk defa dinleyicilerin karşısına çıkacak olan yeni bir enstrümantal tango eserini dinleme fırsatı bulacak.

BİNBOĞALAR EFSANESİ

Türkiye edebiyatının büyük yazarı Yaşar Kemal’in destansı romanı “Binboğalar Efsanesi”nin müzikli tiyatro uyarlaması ise festivalin dünya prömiyerlerinden biri olacak. Konserde, Michael Ellison’ın müziği, Simon Jones’un metin ve rejisi, Evrim Akyay’ın koreografisi ve NohLab’ın videoları ile birlikte Can Okan yönetimindeki Hezarfen Ensemble tarafından seslendirilecek.

Festivalin en sevilen etkinliklerinden Müzik Rotası, Hafta Sonu Klasikleri ve Müzikli Bir Hafta Sonu ise festivalin ilk hafta sonunda izleyicilerle bir araya gelecek.

17 Haziran tarihine kadar 18 farklı mekânda, 25 konser ve 60’ın üzerinde sanatçıyı ağırlayacak olan festivalin biletleri, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması, Passo perakende noktaları ve İKSV ana gişeden (her gün Pazar hariç 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilecek.

Müzik eğitimi alan öğrenciler ise konservatuvarlarda olduğu gibi konserlere ücretsiz olarak katılabilecekler. Ayrıca bu yıl da öğrenciler, tüm İKSV etkinliklerinde geçerli olan 10 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabilecek.

Fazıl Say: Moralleri bozmak yok dostlar