İstanbul’da 7 katlı bina çöktü: 2 ölü, 7 yaralı…

Yayın tarihi: 6 Şubat 2019 Çarşamba 1:19 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2019 Çarşamba 9:02 pm
İstanbul Kartal’da Orhantepe mahallesi, Bankalar caddesinde 7 katlı bina çöktü. Kartal Maltepe’de çöken binada bulunan 14 dairede kayıtlara göre 43 kişinin ikamet ettiği açıklandı. Kartal Maltepe’deki binanın çökmesiyleyle ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya binadaki 3 katın kaçak olduğunu ve binanın girişindeki tekstil atölyesinin ruhsatının olmadığını açıkladı. Vali Yerlikaya, 2 kişinin hayatını kaybettiğini 6 kişinin ise yaralı kurtarıldığını açıkladı.

İstanbul Kartal’da 7 katlı bina çöktü. Binanın enkazında yurttaşların olduğu bildirildi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Olay yerinde gelen bir yurttaşın ise belediyeye çok defa binanın çürük olduğu ihbarını yaptığı buna rağmen gerekli tedbirin alınmadığını söylediği görüldü.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralı kurtarıldı.” açıklamasında bulundu.

İşte Kartal’daki binanın çökme anı!

Binada 14 ailenin yaşadığı belirtildi. İlk belirlemelere göre en az 2 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında olan 4 kişiye daha ulaşıldı. Çöken binanın enkazında arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara hassas burunlu arama kurtarma köpekleri de katılıyor.

İstanbul’un Kartal ilçesi Cevizli Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerindeki 7 katlı bir binada patlama sonrası çökme meydana geldi. Bina saat 16.00 sıralarında çöktü.

İlk gelen bilgi çöken binanın 7 katlı ve Maltepe’de olduğu yönündeydi.

Kartal’da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verildi!

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, enkaz altında kalanlar var. Bazı vatandaşlar, bina hakkında yıkım kararı olduğunu da iddia etti.

Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu ileri sürülürken, itfaiye ekipleri, enkaz çevresinde sürekli çağrı yapıyor. Vatandaşlar da arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor. Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti.

Olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Çöken binada 14 dairenin olduğu ve yaşayanların olduğu belirtiliyor.

İlk belirlemelere göre 1 kişi yaşamını yitirdi, yaralı 4 kişi ise kurtarılmaya çalışılıyor.

Olay yerinden geçen kişilerin de hafif şekilde yaralandığı öğrenildi.

VATANDAŞ BÖYLE İSYAN ETTİ

CEVİZLİ MAHALLESİ MUHTARINDAN AÇIKLAMA

Cevizli Mahallesi Muhtarı Memiş Dikilitaş olayla ilgili bilgi verdi.

Binada 24 daire olduğunu söyleyen Dikilitaş, şunları kaydetti:

“Binanın altındaki bodrum katında 15-20 çalışanı olan bir tekstil atölyesi var. Tam sağlıklı bilgi alamadık. 24 dairede de oturanlar var. Kaç kişi yaşadığını bilmiyorum. Cevizli-Orhantepe sınır olduğu için kesin bilgimiz yok. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Patlama yok, binanın kendi kendine çöktüğü söyleniyor. Binanın çok eski bina olduğu söyleniyor.”

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI: 14 DAİREDE, 43 KİŞİ YAŞIYOR

Çökmenin nedeni ise henüz bilinmiyor. Binadaki çökme patlama sonucu gerçekleşti.

Öte yandan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın olay yerine hareket ettiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak’ta meydana gelen bina çökmesine İBB itfaiyesi (Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli) 26 araç, 86 personelle müdahale etmektedir.” denildi.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, binayle ilgili bir yıkım kararı olmadığını söyledi. Öz, kayıtlara göre, 14 dairede 43 kişi yaşıyor.

BİNA RİSKLİ KATEGORİDE DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kaynaklarına göre çöken binanın riskli kategoride olmadığı kaydedildi. Binanın bulunduğu alanın da kentsel dönüşüm alanı olmadığı bildirildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 katlı binanın çöktüğü Kartal’daki Orhantepe Mahallesi’ne gideceği açıklandı.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bu arada Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı.

VALİ: 3 KAT KAÇAK

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışması çok önemli bir iş. Sessiz ortamı olması lazım. Vatandaşlarımızdan yardımcı olmasını polise zabıtalarımıza yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Arama kurturma çalışmaları tamamlanan kadar bu çalışma kesintisiz sürecek. En büyük temennimiz enkazın altındaki vatandaşları sağ salim çıkarmak. Buranın 5 kat ruhsatlı 3 kat ruhsatsız kaçak yapılmış. Çökmenin nedenini araştırıyoruz. Ama odağımız kurtarma çalışması. Enkazın altındakiler için çeşitli rakamlar var bunu söylemek doğru değil. İşletme ruhsatı olmayan bir tekstil atölyesi de var. Dakikalar, saniyeler bizim için çok önemli. Onlara ulaşmak için bu alanı güvenli arama kurtarma hattı haline getirmek gerek. Patlama iddialarına ilişkin bizi müsade edin en doğru bilgiyi verelim. Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti. Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler”

YILDIRIM: 4 KİŞİYLE TEMAS KURULMUŞ

TBMM Başkanı ve AKP’nin İBB adayı Binali Yıldırım olay yerine gelerek açıklamada bulundu. Yıldırım enkaz altındaki 4 kişiyle temas kurulduğunu açıkladı.

Yıldırım, “Şu ana kadar 6 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. İki vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda.” dedi.

Yıldırım, çökme olayına ilişkin ise, “Muhtemel ki bitişik bina da bu çökme esnasında zarar görmüş olabilir, tedbiren oradaki vatandaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla Kartal’da çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Açıklamada, “Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir.” denildi.

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI ÖZ’DEN AÇIKLAMA

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz olaya ilişkin, ‘Bina 1997 yılında ruhsat almış burayla ilgili herhangi bir yıkım kararı yok. Yanındaki bina yıkım kararı almış ve yıkılmış. Bu binanın imar affını göremiyoruz. Bakanlık görebilir. Bir müracat yok. Binada 43 kişinin ikamet ettiği bilgisi var bizde. Binayla ilgili yurttaşlarımızın söylediğine göre bir patlama durumu var. O sırada bir toplantı halindeydik.’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan 7 katlı apartmanın 14 daireden oluştuğu tamamının dolu olduğu bilgisi verildi. Binanın altında ise dükkanlar bulunuyordu. Çökme sırasında yoldan geçenlerin de olduğu görgü tanıklarınca aktarıldı.

İBB’DEN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak’ta meydana gelen bina çökmesine İBB itfaiyesi (Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli) 26 araç, 86 personelle müdahale etmektedir.” denildi.

Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Dağ, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamada, 7 katlı binada 14 daire olduğunu, yaklaşık 27-30 kişinin binada yaşadığını söyledi.

Dağ, binada oturanların yakınlara göre enkaz altına 15 civarında kişinini bulunduğunu ifade ederek, altta bulunan konfeksiyon atölyenin ise boş olduğunu dile getirdi.