İstanbul İtfaiyesi: Gezi’de yanan cami yok

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2022 Cuma 1:17 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2022 Cuma 1:17 pm

İstanbul İtfaiyesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iddiasının aksine Gezi döneminde yanan herhangi bir cami olmadığını açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Direnişi’ne katılan yurttaşların camileri yaktığını iddia etti. Erdoğan’ın bu iddiası defalarca Meclis’e taşındı, soru önergesi olarak verildi fakat yanıt alınamadı.

Liberal Demokrat Parti (LDP) de bu iddiayı İstanbul İtfaiyesi’ne sordu. Kurumlar arasında sadece İstanbul İtfaiyesi’nin yanıt verdiğini aktaran LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız, itfaiyeden gelen yanıtı da paylaştı.

“YAKILAN CAMİ İHBARI GELMEDİ”

İstanbul İtfaiyesi’nin yanıtı şöyle: “İstanbul halkının can ve mal güvenliğini sağlamak adına 7/24 esasına göre itfai olaylara yönelik hizmet vermekte olan İtfaiye Teşkilatımızın görev, yetki ve sorumlulukları 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 52. maddesi ile 10.07.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. maddesine dayanılarak hazırlanan Belediye İtfaiye Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, tüm itfai olaylara ilgili yönetmeliğin 6. maddesi gereği müdahale etmekle yetkilidir. “İlgide kayıtlı yazınızda, 2013 Gezi Olayları’nda var ise yakılan camilerin isimleri ve bulundukları semtlerin hangileri olduğu, yangına müdahale eden il/ilçe itfaiyenin kayıtları, gün ve saatleri, olay tutanaklarında yangının çıkış sebebi, olay sırasında ve sonrasında itfaiye yetkililerince hasar tespiti amacıyla varsa alınan görüntülerin tarafınıza iletilmesi talep edilmektedir. “Bu bağlamda; bahse konu tarihte yukarıda zikredilen olay ile ilgili kayıtlarımızda yapılan inceleme – araştırma neticesinde tarafımıza cami yangını ihbarı yapılmadığı tespit edilmiş olup, konu hakkında herhangi bir bilgi-belgeye rastlanılamamıştır. Bilgi ve gereğini rica ederim.”

İade edildi! CHP’nin ‘Hangi camiler yakıldı’ sorusuna yanıt yok