İstanbul için korkutan deprem uyarısı bu sefer Fransa’dan! Yarın da olabilir…

Yayın tarihi: 16 Ekim 2019 Çarşamba 12:41 pm - Güncelleme: 16 Ekim 2019 Çarşamba 12:41 pm

İTÜ’deki uluslararası deprem konferansına katılan Fransız deprem bilimci Prof. Dr. Xavier Le Pichon, Marmara ve İstanbul’da olası büyük deprem ile ilgili uyarılarda bulundu.

 

Le Pichon “Marmara ve İstanbul, kaçınılmaz sona doğru gidiyor. Kırılma Silivri’den Adalar’a doğru olacak. Eninde sonunda büyük kırılma olacak” ifadelerini kullandı.

CHP’nin deprem komisyonu önerisini AKP reddetti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin 20. yılı dolayısıyla uluslararası deprem konferansına ev sahipliği yapıyor. Türkiye Aktif Tektonik Araştırma Grubu’nun 23. etkinliğiyle eşgüdümlü olarak gerçekleşen ve 3 gün sürecek deprem konferansına, aralarında Fransız bilim insanı Prof. Dr. Xavier Le Pichon, Prof. Dr. John F. Dewey ve Prof. Dr. Dan McKenzie gibi isimlerin olduğu onlarca yabancı uzman ile Türkiye’nin önemli yerbilimcileri katılıyor.

Milliyet’e konuşan Fransız deprem bilimci Prof. Le Pichon konuyla ilgili şunları söyledi…

“5.8’lik deprem kilitlenmiş kısmın en batı ucunda meydana geldi. Öngördüğümüz bir depremdi ama iyi bir işaret değil. Sistemin ucundaki kısım kırılmaya başladı. Ana fay dışında da depremler olabilir ancak diğer faylarda gerilmenin biriktiğine dair veri yok.

Marmara deniz tabanında yaptığımız ve daha önce ortaya koyduğumuz verilerle Silivri’deki sarsıntının içerdiği mesaj birbiriyle uyuşuyor. Marmara’da kırılacak fay Silivri depreminden sonra belli olmuştur. Fayın batı ucu yavaş yavaş kayıyor. Fayın doğu kısmı ise yani Silivri açıklarından Adalar’a uzanan hat kilitlenmiş durumda bu bizi endişelendiriyor.

Buradaki kırılma şehrin tamamını etkileyecektir. Tek parçalı kırılmada 7.4 veya 7.5 büyüklüğünde, iki parçalı kırılmada ise 7.2’lik bir deprem öngörüyoruz. Herkes depremin zamanını soruyor ama bu konuda maalesef bir şey diyemiyoruz. Yarın da olabilir, 5 yıl sonra da. Ancak ana fayda, 5.8 veya 6.2’lik çok sayıda deprem olmayacak”

Prof. Dr. Şengör ise olası deprem hakkında da şunları söyledi…

“Silivri ile Küçükçekmece arasındaki alanda mikrodeprem bile yok. Çok az var. Bu fayın kilitlendiğini gösteriyor. Kandilli ve bizim dışımızda konuşanlara itibar edilmemeli. İstanbul depremi maksimum 7,6 büyüklüğünde olacak. Fay Silivri’denBüyükçekmece’ye kadar kırılırsa korkulacak bir durum olmaz, ancak kırılma Gebze açıklarına uzanırsa 7.6 büyüklüğünde deprem üretir.”