İstanbul Havalimanı ve metro inşaatında 50 ‘faili meşhur’ iş cinayeti

Yayın tarihi: 3 Mart 2020 Salı 9:55 pm - Güncelleme: 4 Mart 2020 Çarşamba 12:23 am

Sık sık kötü çalışma koşulları, iş kazaları, iş cinayetleriyle gündeme gelen İstanbul Havalimanı ve bağlı metro tünel inşaatlarında iş cinayetleri sonucu ölenlerin sayısı 50’ye ulaştı. Son olarak 24 Şubat’ta Hamit Gülten metro tünel inşaatında hayatını kaybetti. Cenazesi aileye haber verilmeden Adli Tıp’a kaldırıldı.

Sık sık yaşanan iş kazaları, iş cinayetleriyle ve bunlara karşı işçi eylemleriyle gündeme gelen İstanbul Havalimanı ve bağlı metro tünel inşaatlarında bugüne kadar iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin sayısı 50’ye ulaştı. Artı Gerçek’in haberine göre, son olarak 24 Şubat’ta Kolin İnşaat, Kalyon İnşaat ve Cengiz İnşaat’ın oluşturduğu KKC Marmaray Konsorsiyumu tarafından yapımı devam eden İstanbul Havalimanı metro tüneli inşaatında 25 yaşındaki haritacı Hamit Gülten iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti.

İşçilerin ve ailelerinin seslerini duyurmaya çalışmasına gündemde yer bulamayan iş cinayetlerinin birincil sorumlusu olarak, Kolin İnşaat, Kalyon İnşaat ve Cengiz İnşaat’ın oluşturduğu KKC Marmaray Konsorsiyumu gösteriliyor. Ancak bugüne kadar bu iş cinayetlerinin hiçbiri hakkında yasal takip ya da soruşturma yapılmadı.

24 Şubat’ta hayatını kaybeden Hamit Gülten’in ölümünden bir gece önce annesiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesi, İstanbul Havalimanı ve bağlı metro tünel inşatlarındaki iş cinayetlerine davetiye çıkartan ihmalleri ve kötü çalışma koşullarını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Hamit Gülten: Anne bizim alanımız olan tünel bitti yarın bizim olmayan bir alanda çalışacağız. Tünel inşaatı bittiği için bizim çıkışımızı ay sonunda yapacaklar ben de memlekete gelip ÇAYKUR a işçi olarak başvuracağım. .

Anne: Oğlum çık gel o zaman

Hamit Gülten: Anne, bu aralar üstümüze geliyorlar biraz biz kendi isteğimizle çıkalım diye. Zaten 5 gün kaldı kendimiz çıkalım ki tazminat vermesinler diye uğraşıyorlar bir kaç gün daha çalışayım bir şey olmaz. Tazminatım gitmesin bari.

Anne: Dikkat et o zaman

Hamit Gülten: Anne personeli dağıtacaklar ya birçok işi aynı anda yaptırıyorlar. Tehlikeli de oluyor. İş güvenliği sıfır neredeyse. Kısa sürede tünel inşaatını bitirmek ve ellerinde ki personelle işleri halletmek için çok tehlikeli işler yapıyorlar. Daha önce çok işçi öldü biliyorsun. Bu aralar çok kaza atlattı arkadaşlar fakat hiçbiri yansımıyor basına.

Anne: Aman Hamit çık gel o zaman.

Hamit Gülten: Anne 5 gün idare edeyim de. Bakan gelmişti geçen eylülde “Dünyanın en hızlı metro inşaatı” diye övünmüştü anne fakat kaç cana mal oldu konuşan yok.

Hamit Gülten annesiyle yaptığı bu telefon konuşmasının sabahına 24 Şubat saat 11:00’da iş cinayetinde hayatını kaybetti.

Aileye verilmeden cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

Artı Gerçek’e iş cinayetinin nasıl gerçekleştiğini anlatan Hamit Gülten’in dayısı Yaşar Civelek, iş cinayetinden sorumlu şirkete ve iş cinayetini soruşturmakla sorumlu yetkililere sorular yöneltiyor:

“Kolin İnşaat, Kalyon ve Cengiz İnşaat’ın oluşturduğu KKC MARMARAY konsorsiyumu, işi bir an önce bitirmek için Hamit Gülten’e MSV denilen dev bir yük aracının gelip gittiği güzergahta ölçüm yaptırıyor. İş güvenliği olmayan alanda çalışan Hamit Gülten, MSV adlı yük aracının altında kalarak can veriyor. Şirket aileye haber vermeden Hamit Gülten’in cansız bedenini, Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu’na kaldırıyor.

Aynı anda orada olmaması gerelen bir insan ve bir araç neden aynı anda orada?

Olay yeri neden mühürlenmiyor da ceset kaldırılıp inşaat aynen devam ediyor?

Olay yeri tespitleri yapıldı mı yapıldı?

Olay yeri mühürlemediği aileye haber verilmediği için delil karartılmış olmuyor mu?

3. Havalimanı ve bağlantı tünellerinde bugüne kadar kaç işçi öldü?”