İstanbul Halkevleri’nden zam protestosu: Ulaşım kamusal haktır, kar-zarar hesabı yapılamaz!

Yayın tarihi: 10 Şubat 2020 Pazartesi 10:35 pm - Güncelleme: 10 Şubat 2020 Pazartesi 10:35 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) toplu taşıma ücretine yapmış olduğu yüzde 35’lik zam, Halkevleri üyeleri tarafından protesto edildi.

Mecidiyeköy Metrobüs durağında gerçekleştirilen eylemde okunan basın açıklamasında asgari ücrete yüzde 15 oranında zam yapılırken, milyonlarca emekçinin kullandığı toplu taşımaya yüzde 35’lik zammın kabul edilebilir olmadığı aktarıldı.

Açıklamada “Büyükşehir’in İstanbullulara sağladığı iki temel kamusal hizmet var. Biri su, diğeri ulaşım. Ulaşım temel bir haktır. Zamlarınızı kabul etmiyoruz. Derhal geri alınmasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“İstanbul’da ulaşıma %35 zam yapılması kararı alındı. Yanlış duymadınız %35

Asgari ücrete %15 zam yapılan ve çoğu çalışanın ücretinin bu oranda bile artmadığı ülkemizde, milyonlarca emekçinin yaşadığı İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine %35 zam yapıldı. İstanbullunun, halkın nasıl yaşadığını ne zorluklarla geçindiğini bilmeyenler bir kez daha bir kamu hizmetini, temel bir hakkı kar mantığına göre fahiş oranda arttırdılar.

İBB zammın gerekçesini iki yıldan fazla süredir zam yapılamamasına, akaryakıt ve diğer giderlerin artmasına bağlıyor.

Böyle bir gerekçeyle halkın yaşamını daha da zorlaştırmaya hakkınız var mı?

Akaryakıt zamları, doğalgaz zamları, elektrik zamları, su zamları, yeni vergiler, gıda fiyatlarındaki artış… Halk bunları bilmiyor mu? Yaşamıyor mu? Görmüyor mu? Şimdi İBB demiş oluyor ki; bu zamların üstüne bir de biz size ulaşımı daha pahalıya satacağız.

Büyükşehir’in İstanbullulara sağladığı iki temel kamusal hizmet var. Biri su. Birkaç ay önce zam yapılmaya çalışıldı, ardından karar İBB meclisinden geçmedi. Diğeri de ulaşım. Şimdi büyükşehir belediyesi seçim öncesi en çok vaatte bulunduğu ulaşım konusunda kar zarar hesabı yaparak zam yaptığını açıklıyor. Bu iki temel hakta kar zarar hesabı yapamazsınız. Ulaşım temel bir haktır. Zamlarınızı kabul etmiyoruz. Derhal geri alınmasını istiyoruz.

Ülkeyi yönetenler halkın derdini görmüyor, nasıl yaşadığını önemsemiyor. Zamlar yetmiyor bir de ceplerini kamu kaynakları üzerinden, halktan toplananlar üzerinden dolduruyorlar. Geçtiğimiz hafta Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden tecavüzcü Ensar vakfına nasıl para aktardığını, nasıl vergi kaçırdığını gördük. Halkevleri olarak Ankara’da Başkentgaz önünde İstanbul’da Kızılay önünde eylemdeydik. Hakkımız olanı sonuna kadar aramaya, halktan çalandan, yolsuzluk yapandan hesap sormaya çağırdık herkesi. Bu sistem halkın üzerine çöküyor. Sermayenin kasası halkın emeğinden çalarak, halktan daha fazla para toplayarak doldurulmaya çalışılıyor.

Ulaşıma zam yapılmadı denilen son 2 yılda doğalgaza %60’dan fazla, elektriğe %70’den fazla zam yapıldı. Akaryakıta neredeyse haftada bir kuruş kuruş gelen zamlarla dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkelerden biri haline geldik. Gıda fiyatları öyle bir artmış durumdaki TÜİK enflasyon oranını düşük göstermek için hesaplamalarda gıda fiyatlarının oranını azaltıyor. Oysa gerçek her gün halkın yaşamında en çıplak haliyle yaşanıyor. 2019’un ilk 9 ayında 3 buçuk milyona yakın kişi hakkında elektrik, 700 binden fazla kişi hakkında da doğalgaz borcu yüzünden yasal işlem başlatıldı. İnsanlar giydiğinden, gezdiğinden çoktan kıstı. Yediğinden içtiğinden kıstı. Araştırmalar bu kış günlerinde gelen yüksek faturalar yüzünden doğalgaz kullanımının %30 azaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz iki yılda yaşanan budur! Ulaşıma zam olmaması değil. Şimdi de toplu taşımadan mı kısarak yaşamayı öneriyorsunuz insanlara?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, İBB Meclisine, ulaştırma konusunda çalışan bütün İBB yetkililerine sesleniyoruz.

Ulaşıma %35 zam yapmak İstanbul gibi bir şehirde yaşayan insanların hayatına artı yük bindirmek demektir. Halkın bunu kaldıracak ekonomik gücü kalmamıştır. İBB’nin yapması gereken ulaşım maliyetlerini nasıl sübvanse edeceğine dair çalışmalar yaparak, halka bu hakkı ücretsiz olarak vermenin yollarını bulmaktır. Halkevleri olarak yıllardır söylüyoruz. Ulaşım bir haktır. 2010ların başından bu yana İBB yöneticileri ulaşıma zam yaparken iki kere düşünüyorsa bu hak için verilen mücadele sayesindedir. İstanbul halkı metrolarda, metrobüslerde turnikelerden atlayarak ulaşım hakkını savunmuştur. İstanbul’da ulaşıma yapılan zamlar bir an önce geri çekilmeli, sabah işe ve okula gidiş, akşam dönüş saatlerinde ulaşım parasız olmalıdır. İnsanca yaşadığımız bir kent ve bir ülke için herkesi sorumluluk almaya, mücadele etmeye çağırıyoruz.”