İstanbul Boğazı’nda mayın alarmı

Yayın tarihi: 26 Mart 2022 Cumartesi 12:14 pm - Güncelleme: 26 Mart 2022 Cumartesi 9:51 pm

İstanbul Boğazı’nda Sarıyer civarında gün içinde bir mayın etkisiz hale getirildi. İlk incelemelere göre mayın, Rus yapımı ve bir gemiyi patlatabilecek nitelikte. Boğaz’da ikinci mayına yönelik ihbar ise asılsız çıktı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’ya askeri operasyondan sonra Kiev’in Odessa açıklarına mayın döşediğini belirterek Türkiye’yi geçen hafta uyarmıştı.

Uyarıdan bir hafta sonra Sarıyer’de balıkçılar bir mayın fark etti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ihbar üzerine harekete geçti ve mayın etkisiz hale getirdi. Ancak bu kez de ikinci bir mayın ihbarı yapıldı. Ekiplerin bu ihbarın asılsız olduğunu açıkladı.

30 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

İstanbul Boğazı’nda bugün mayın alarmı vardı. Sarıyer açıklarında mayına benzer bir cisim görüldü. Güvenlik güçleri hemen müdahale etti ve mayın emniyete alındı. Mayının bulunması üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı devreye girdi. SAS timleri o noktaya hareket etti.

Ekiplerin çalışması 2 buçuk saate yakın sürdü. Eski tip Rus yapımı mayının patlayıcı ağırlığının 30 kilogram olduğu belirlendi. Bu nitelikte bir mayının her tür gemiyi batırabileceği biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaptı. Mayının SAS timleri tarafından emniyete alındığı belirtildi. Mayın, etkisiz hale getirilmek üzere Riva Elmas Burnu’na, SAS Komutanlığı yakınına götürüldü. Mayın tehlikesi nedeniyle bir süre kapatılan İstanbul Boğazı gemi trafiğine yeniden açıldı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Boğaz’da görülen mayına benzer cisim için açıklama yaptı. MSB’nin açıklaması şöyle:

26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir.

Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır.

KIYI EMNİYETİ’NDEN AÇIKLAMA

Olayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden de açıklama yapıldı. Açıklamada, “İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şu an için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir” denildi.

AKAR: ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konu hakkında yaptığı açıklamada, “İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi” dedi.

FARKLI NOKTALARDA ARAMA ÇALIŞMALARI

Boğaz’daki ticari bir gemide bulunanların denizde mayın benzeri bir cisim görerek durumu yetkililere bildirmesi üzerine Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından emniyete alınan cismin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Boğaz’ın başka noktalarında mayın benzeri cisim olma ihtimaline karşı ekipler arama çalışması yapıyor. Çalışmalara Anadolu Feneri açıklarında havadan helikopterle de destek veriliyor.

KARADENİZ’DE BALIK TUTMAK YASAKLANDI

İstanbul Boğazı’nın tespit edillip etkisiz hale getirilen mayın sonrasında Bulgaristan-Kefken arasındaki Karadeniz sularında balık tutmak yasaklandı. Yasağı Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı. Bakanlık şunları dile getirdi:

“Balıkçılarımız ve halkımızın can ve mal güvenliği için bugünden itibaren (26 Mart 2022) ikinci bir duyuruya kadar, Bulgaristan-Kefken arasındaki Karadeniz sularında, gün batımından gün doğumu süresince, küçük teknelerle yapılan olta avcılığı da dahil olmak üzere her türlü balık avcılığı durdurulmuştur.”

BOĞAZ YENİDEN GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılan İstanbul Boğazı’nın yeniden açıldığını duyurdu.

İKİNCİ MAYIN İHBARI

Gün içinde Sarıyer açıklarında tespit edilen ve etkisiz hale getirilen mayının ardından ikinci bir mayın ihbarı daha geldi. Güvenlik kaynakları tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul Boğazı açıklarında ikinci bir mayın belirlendiği yönündeki paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Rusya ‘Acil’ koduyla Türkiye’yi uyardı! Mayınlar İstanbul Boğazı’na sürüklenebilir