Haber

İstanbul Barosu Başkanı ve yönetimine dava

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve 10 yönetim kurulu üyesine yönetimlerine son verilmesi ve yeni yönetim seçilmesi için dava açıldı. Bu açıklamanın ardından İstanbul Barosu da harekete geçerek Adalet Bakanlığı'nın 'soruşturma izni' verilmesine ilişkin işlemine iptal davası açtı.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri hakkında dava açıldı. Kabooğlu ve  üyeler Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmedali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Ekrem Bilen Selimoğlu ve Bengisu Kadı Çavdar’ın görevlerine son verilmesi ve seçim yapılması isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, “İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ile Baro Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yeni başkan ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talepli davanameyle İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılmıştır” denildi.

“Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla da Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma izni istendi.

İSTANBUL BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

Bu adımın ardından harekete geçen İstanbul Barosu açıklama yapıldı. Yapılanan açıklamada, "İstanbul Barosu yönetimi, Baro tüzel kişiliğini de hedef alan hukuk dışı işlem ve eylemlere karşı yargı yolunu kullanmak zorunda kalmış ve Adalet Bakanlığının; Anayasaya aykırı 'soruşturma izni' verilmesine ilişkin işlemini iptal davası açmıştır." denildi.

İFADE VERMİŞLERDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerini iki ayrı suçtan soruşturuyor. Başsavcılık, 21 Aralık 2024 tarihli öldürülen gazeteciler konulu açıklamaları nedeniyle baro yönetimini terör örgütü propagandası yapmak ve halkı yanıltıcı bilgi yaymakla suçluyor. Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri savcılığa ifade vermek yerine yazılı beyan sundu.

İstanbul Barosu, başsavcılığın soruşturmasını “göstermelik” olarak değerlendirdi. Baro, başsavcılığın önce soruşturmayı başlattığını sonra izin istediğine dikkat çekti. Baro yönetimi, bu durumun Avukatlık Kanunu ve Anayasaya açıkça aykırı olduğunu belirtti. Baro yönetimi, başsavcılığın masumiyet karinesini ihlal ettiğini vurguladı.