İşsizlik sigortasına işçiden kesilen oran iki katına çıkarılacak

Yayın tarihi: 16 Haziran 2020 Salı 4:38 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2020 Salı 4:42 pm

Meclis’e gelen istihdam paketinin içerisinde çalışmanın önemli unsurlarından biri de işsizlik sigortası primleri olacak. Paketle halen işsizlik sigortasına işverenlerden 2 puan, işçilerden ise bir puanlık kesinti yapılıyor. Bu oranlar iki katına çıkarılacak.

İstihdam kalkanı paketiyle istihdam için teşvik ve yeni çalışma modelleri getirilirken, işsizlik sigortası primleri hem işçi hem de işveren için geçici bir süre artırılıyor. Paketin içinde yer alacağı açıklanan düzenlemelerin bazıları için yasal değişiklik gerekmiyor. Bunların başında da işten çıkarma yasağı geliyor.

Nisan ayında kabul edilen yasaya göre, işten çıkarma yasağı 17 temmuz’a kadar geçerli. Ancak yasada, bu sürenin 3 ay daha uzatılması için cumhurbaşkanına yetki verilmişti. Bu kapsamda işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması için yeni bir yasa çalışmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Paketin önemli bir unsuru da kısa çalışma ödeneği olacak. ancak kısa çalışma ödeneği düzenlemesi tekrar faaliyete geçen işyerleri için değişecek.  Normalleşme düzenlemesi olarak tanımlanan desteğin nasıl olacağı da şekillenmeye başladı. Buna göre, işten çıkarma yasağının geçerli olduğu dönemde, normalleşen işyerleri için bu kez maaş değil prim desteği verilecek.

İşverenin kısa çalışma veya ücretsiz izinden normal çalışmaya geçirdiği çalışanlar için primleri, devlet karşılanacak.

İŞSİZLİK SİGORTASINA İŞÇİDEN KESİLEN ORAN 2 KATINA ÇIKARILACAK

Çalışmanın önemli unsurlarından biri de işsizlik sigortası primleri olacak. İşsizlik sigortasına işçi ve işverenden yapılacak kesintiler, geçici bir süre için artırılacak. Halen işsizlik sigortasına işverenlerden 2 puan, işçilerden ise bir puanlık kesinti yapılıyor. bu oranlar iki katına çıkarılacak.

Buna göre asgari ücretli bir çalışan için işveren 2 puana denk gelen 58 lira yerine 4 puana denk gelen 117 lira prim ödeyecek. Benzer şekilde işçi payı da 29.4 lira yerine 58.8 lira olacak.