İsrail’in World Central Kitchen saldırısının krizi büyüyor

Yayın tarihi: 4 Nisan 2024 Perşembe 11:29 am - Güncelleme: 4 Nisan 2024 Perşembe 11:29 am

İsrail’in gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın 7 çalışanı öldürmesine dair kriz büyüyor. ABD açıklamasında üzgün ve öfkeli olduğu belirtti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada vatandaşının ölümünün kabul edilemez olduğunu söyledi.

İsrail güçlerinin Gazze’de, gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen çalışanı 7 kişiyi öldürmesi, yankı uyandırmaya devam ediyor.

NTV’de yer alan habere göre, kuruluşun, saldırıdan sonra operasyonlarını durdurduğunu açıklamasının ardından Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin açlıkla olan mücadelesinin daha büyük bir krizin içine gireceği öngörülüyor. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Bakan Llyoyd Austin’in yardım konvoyuna saldırıya ilişkin öfkeli ve üzüntülü olduğu belirtildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da pazartesi günü yaşanan saldırıya tepki gösterdi. Trudeau, Gazze’de İsrail kuvvetleri tarafından hedef alınan yardım çalışanları arasında bulunan Kanadalı Jacob Flickinger’ın ölümünü “kesinlikle kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Trudeau, Flickinger’ın “ihtiyaç sahibi sivillere gıda dağıtırken” hayatını kaybettiğini vurguladı.

KANADA: DÜNYA BİR AÇIKLAMAYI HAK EDİYOR

Kanada başbakanı sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Gazze’de insani yardımın bu kadar acil bir şekilde gerektiği bir zamanda, İsrail’in yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Dünya ve Flickinger’ın sevdikleri, bunun nasıl gerçekleştiğine dair bir açıklamayı hak ediyor” diye yazdı.

Bir diğer açıklama, İsrail Ordu Radyosu’ndan geldi. Açıklamada, hava saldırısından İsrail’in “Nahal Tugayı’nın (162. Tümen) sorumlu olduğu bildirildi.

SALDIRIDAN ÖNCE UYARI YAPMIŞLAR

ABD merkezli iki savunma düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) ve Kritik Tehditler Projesi (CTP)’ne göre ise adı açıklanmayan üst düzey İsrail askeri yetkilileri, Gazze’deki uluslararası insani yardım grupları ile İsrail kuvvetleri arasındaki koordinasyonun “düzgün bir şekilde işlemediği” konusunda saldırıdan önce uyarı yaptı.

Varlık Fonu’na bağlı şirket seçimden bir hafta önce İsrail’e bor madeni göndermiş!

Kaynak: ntv