İsrail’in savaş suçu kanıtlandı! Af Örgütü, Beyaz fosfor delillerini yayınladı

Yayın tarihi: 15 Ekim 2023 Pazar 11:28 am - Güncelleme: 15 Ekim 2023 Pazar 11:43 am

Hamas – İsrail savaşında İsrail’in Gazze’ye beyaz fosfor bombası attığı iddia edilmişti. Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun Gazze’ye attığı beyaz fosfor bombasına dair kanıtlarını paylaştı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre; Uluslararası Af Örgütünün Kriz Müdahale Programı, İsrail ordusunun Gazze’nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde, beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgeleyen ikna edici kanıtlar topladı. Uluslararası Af Örgütünün Kriz Kanıt Laboratuvarı tarafından doğrulanan video ve fotolar, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana bombaladığı Gazze’de beyaz fosfor kullandığını gösteriyor.

SDEROT, İSRAİL – EKİM 09: Hamas’ın 09 Ekim 2023’te İsrail’in Sderot kentinde El Aksa Baskını Operasyonunu başlatmasının ardından İsrail, ordu, polis ve diğer güvenlik güçlerinin tedbirlerini sıkılaştırırken bir mühimmat görünümü.

İsrail-Hamas savaşında 9’uncu gün! İran’dan İsrail’e ‘Müdahale ederiz’ mesajı

İsrail ordusunun, Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu’nu başlattığı, Gazze sınırına 1 kilometre yakınlıktaki Sderot kentine yığdığı mühimmatın fotoğrafında, M109 155 mm Howitzer’ler (obüsler) görülüyor. Fotoğrafta ayrıca, ABD Savunma Bakanlığı Tanımlama Kodu’nun “beyaz fosfor esaslı mühimmat” için kullandığı D528 etiketli M825 ve M825A1 top mermileri de bulunuyor.

Beyaz fosfor bazlı mermiler için top mermileri detayı.

Sderot’ta konuşlanmış, 18-22 kilometre menzilli M109 obüsleri, Gazze Şeridi’nin kuzey yarısını İsrail ordusunun vuruş menziline koyuyor.

İsrail-Hamas savaşında 9’uncu gün! İran’dan İsrail’e ‘Müdahale ederiz’ mesajı

 

VİDEOLAR SOSYAL MEDYADA YAYILMIŞTI

Son günlerde, sosyal medyada Gazze’nin kuzeyinin beyaz fosforlu top mermileriyle vurulduğunu gösteren videolar paylaşıldı. Gazze Limanı ve yakınlarındaki otellere yapılan bu saldırıların farklı açılardan çekilmiş görüntülerini doğrulayan Kriz Kanıt Laboratuvarı, ayrıca saldırı noktasının uydu görüntülerini de paylaştı.

 

Videoda beyaz fosforlu mühimmatın kuvvetli patlayıcı top mermileriyle birlikte kullandığı kaydedilirken, top mermilerinin havada patlarken yoğun beyaz duman çıkaran parçacıklar saldığı, bunun M825 ve M825A1 topçu mermilerinin kullanımıyla tutarlı olduğu aktarıldı.

11 Ekim’de sosyal medyada paylaşılan, fosfor kullanımını gösteren başka bir videonun konumu da Filistin Bankası Kulesi yakınları olarak belirlendi.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in kuzeyinde ve Lübnan’da muhtemel beyaz fosfor kullanımıyla ilgili ek kanıtları inceliyor. (AA)