İsrail’in hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye yükseldi

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2021 Salı 6:15 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2021 Çarşamba 1:51 am

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyine düzenlediği saldırı sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 32’ye çıktı. Hayatını kaybedenler arasında 10 çocuk olduğu belirlenirken yaralı sayısının 152 olduğu belirtildi.

İsrail mahkemesinin Yahudi yerleşimcilere yer açılması adına Kudüs’ten Filistinli ailelerin zorla tahliye edilmesine karar vermesinin ve İsrail polisinin Kudüs’te Filistinlilere saldırmasının ardından Hamas iki roket yollamış, İsrail’se Gazze’de sivil noktalara yönelik bir ağır bir saldırı başlatmıştı.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin bir basın brifingi sırasında AB üye devletlerinin büyükelçilerine ülkesinin “Filistin’den gelen şiddet” olarak nitelendirdiği şeye müsamaha göstermeyeceğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü, uluslararası toplumu Gazze Şeridi’nden başlatılan roket saldırısna karşı İsrail’in öz hakkını desteklemeye çağıran bir bildiri yayınladı.

Basın bürosunun aktardığına göre Rivlin, “Din ve ibadet özgürlüğünü her zaman koruyup muhafaza edeceğiz, ancak tüm Kudüslilerin – Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar – güvenliğini tehdit eden şiddet ve bozulmaya izin vermeyeceğiz” dedi.

Öte yandan İslami Cihad, Salı günü üç üst düzey komutanın İsrail’in dış bölgeye yaptığı füze saldırısında öldüğünü doğruladı. Filistinli grup, suikasta kurban giden üç üyesinin silahlı kanadı Kudüs Tugayları’nın liderleri olduğunu söyledi.

NETANYAHU’DAN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise videolu açıklamasında “Durum değerlendirmesi sonucunda, hem saldırıların gücünün hem de saldırıların sıklığının artırılacağına karar verildi” dedi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kidra Salı günü basına verdiği demeçte İsrail bombaları tarafından öldürülenlarin sayısının 32’ye yükseldiğini, hayatını kaybedenler arasında 10 çocuk ve bir kadının da yer aldığını söyledi.

KUDÜS GÜNÜ MİSİLLEMESİ

24 sivilin ölümüyle sonuçlanan olaylar, İsrail’li fanatiklerin Mescid-i Aksa’ya yönelik provokasyonlarıyla başladı. İsrail’in, altı gün savaşlarının zaferi olarak ilan ettikleri ve Kudus Günü diyerek kutladıkları, Doğu Kudüs’ün işgalinin yıl dönümünde İsrail’li fanatiklerin şehirde yapmaya hazırlandıkları provokasyonlara karşı Doğu Kudüs’lü Filistinlilier Mescid-i Aksa etrafında nöbet tutmaya başlamıştı.

İsrail devleti, bu nöbeti kırmak için orantısız polis şiddetine başvurmuş, 200’den fazla Fİlistin’in yaralandığı saldırıların ardından Hamas’ın roket saldırısına misilleme olarak, Kudüs Kılıcı adı verilen operasyonla Doğu Kudüs’te sivil halk İsrail savaş uçaklarının hedefi olmuştu.

İSRAİL’DE 2 ÖLÜ 7 YARALI

İsrail polisi ise Gazze Şeridi’nden atılan roketler nedeniyle 2 İsraillinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığını bildirdi.