İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı durdurma kararına misilleme olarak İsrail’in Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini ve Türkiye’den yapılan diğer ithalatlara da yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile ilgili alınan kararı açıkladı. Smotrich, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı durdurma kararına misilleme olarak İsrail’in Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini duyurdu.

İsrailli Bakan ayrıca, Türkiye’den yapılan diğer ithalatlara da yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacağını söyledi. Bakan, planın onay için kabineye sunulacağını söyledi.

Türkiye tepkiler sonrası İsrail ile tüm ticareti durdurdu

“CİDDİ BİR İHLAL”

Smotrich yaptığı açıklamada, “(Erdoğan’ın) İsrail’e ithalatı durdurma açıklaması, ekonomik boykot ilanı ve Türkiye’nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlalidir” dedi.

Smotrich’in planına göre, serbest ticaret anlaşması uyarınca Türkiye’den İsrail’e ithal edilen mallara uygulanan tüm indirimli gümrük oranları kaldırılacak. Aynı zamanda, Türkiye’den İsrail’e ithal edilen herhangi bir ürüne, mevcut gümrük vergisi oranına ek olarak malın değerinin yüzde 100’ü oranında vergi uygulanacak.

Açıklamada ayrıca maliye, ekonomi ve dışişleri bakanlıklarının İsrail’in üretimini güçlendirmek için adımlar atacağı ve Türkiye’ye bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendireceği belirtildi.

Türkiye, Filistin’e yönelik saldırılar nedeniyle İsrail-Hamas savaşı süresince İsrail’e ihracatı durdurduğunu açıklamıştı. Ancak Ticaret Bakanlığı, şirketlerin mevcut siparişleri üçüncü ülkeler üzerinden yerine getirmek için üç ay süreleri olduğunu söyledi.