İsrail’de koalisyon dağılıyor, dört yılda beşinci seçim geliyor

Yayın tarihi: 21 Haziran 2022 Salı 8:01 am - Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı 8:01 am

İsrail’de koalisyon hükümetinin başbakanı Naftali Bennett, Meclis’in feshi için gelecek hafta oylama yapılacağını söyledi. Devam kararı çıkmazsa İsrail 4 yılda beşinci kez seçime gidecek.

İsrail’de koalisyonun yoluna devam edemeyeceği sonucuna varılması sonrası yeni bir seçim daha ufukta belirdi. Koalisyon hükümetinin başbakanı Naftali Bennett pazartesi akşamı yaptığı sürpriz çıkışla, meclisin feshi için gelecek hafta oylama yapılacağını söyledi. BBC Türkçe’nin aktardığına göre bu açıklamanın koalisyon hükümetinin üyelerine de sürpriz olduğu kaydediliyor.

Times of Israel gazetesi savunma ve içişleri bakanlarının bu açıklamanın yapılacağından haberdar olmadığını aktarıyor. Beklendiği gibi oylamada fesih yönünde karar çıkması halinde ülke son 4 yılda beşinci kez sandığa gidecek.

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce kurulan ulusal birlik koalisyonu sağ, sol ve merkezdeki partilerin bir araya gelmesi ile oluştu. Koalisyondaki partilerin, siyasi olarak fazla ortak yanlarının olmamasına karşın, Netanyahu’nun başbakanlığına son verme hedefinde buluştukları belirtiliyordu.

8 partili koalisyonu yıkılmanın eşiğine getiren, Başbakan Bennett’in kendi partisi olan Yamina’dan bir vekilin koalisyondan çekilmesi oldu. Önemli bir oylama öncesi yaşanan bu gelişme sonrası koalisyon Meclis’te fiilen azınlık konumuna düştü.

Geçen hafta Kanal 12 isimli İsrail televizyonu tarafından yapılan anket, Netanyahu’nun yeni bir seçimi kazanabileceğini ama meclis çoğunluğunu iki koltukla kaçıracağını öngördü. (BBC TÜRKÇE)

İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi