Saat 10.00’da 50 rehine bırakılacak! İsrail Yüksek Mahkemesi esir takasına itirazı reddetti

Yayın tarihi: 23 Kasım 2023 Perşembe 1:15 am - Güncelleme: 23 Kasım 2023 Perşembe 6:31 am

İsrail’de İsrail Yüksek Mahkemesi, Hamas ile yapılan esir takası anlaşmasına dair yapılan itirazı reddetti. Hamaslı yetkili, İsrail’le çatışmalara insani ara verecek uzlaşının saat 10.00’da başlayacağını ve bırakılacak 50 esirin çoğunun yabancı uyruklu olduğunu açıkladı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne saldırıları 47. gününde sürerken İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi konusunda mutabakata varıldı. 1986 yılında kurulan Almagor Derneği’nin Hamas ile yapılan esir takası anlaşmasına yönelik itirazını İsrail Yüksek Mahkemesi reddetti.

Mahkeme, rehine anlaşmasının “bu mahkemenin müdahil olmasını gerekli görmediği açık bir siyasi mesele olduğu” gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

Esir takası anlaşması kapsamında, Gazze Şeridi’nde tutulan 50 esirin serbest bırakılmasına karşılık İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakılacak. Çatışmalara bu süre zarfından 4 günlük insani ara verilecek.

ESİR TAKASI SAAT 10.00’DA BAŞLAYACAK

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Ebu Merzuk, Al Jazeera Mubasher televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İsrail’le çatışmalara insani ara verecek uzlaşının saat 10.00’da başlayacağını belirtti.

Serbest bırakılacak 50 esirin çoğunun yabancı uyruklu olduğunu aktaran Ebu Merzuk, ellerindeki her esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 3 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını hatırlattı.

Hapishanelerinin olmadığını, esirlerin Filistinlilerin evlerinde tutulduğunu bu nedenle evler bombalandığında esirlerin de öldüğünü dile getiren Ebu Merzuk, İsrail’in “insanlıktan yoksun” olduğunu vurguladı.

Ebu Merzuk, İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutuklulara, serbest bırakılacaklarına dair güvence verdiklerini ifade etti.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’ndan abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 30 yardım tırının daha girdiğini duyurdu.

Tırlardan 3’ünün Uluslararası Kızılhaç Komitesine, 19’unun Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA), 8’inin de Filistin Kızılayına tahsis edildiği aktarıldı.

Tırların 4’ünde ilaç ve tıbbi malzeme, diğerlerinde ise gıda, su ve yardım malzemesi bulunduğu kaydedildi.

İsrail’in abluka ve yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne bugüne kadar 451 yardım tırının ulaştığı belirtilen açıklamada, yakıt girişine ise izin verilmediği vurgulandı.

FİLİSTİNLİLER GAZZE’NİN KUZEYİNE DÖNMEYEBİLİR

Times Of Israel gazetesi, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyine kara saldırısı başlatması durumunda İsrail ordusunun bölgedeki Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönmesine izin vermeyeceğini yazdı.

Gazetenin haberinde, İsrail ordusunun Gazze’nin güneyine yönelik olası kara saldırısına ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Haberde, Gazze’nin güneyine kara saldırısı başlatması durumunda İsrail ordusunun bölgedeki Filistinlilerin kuzeye geçmesine izin verme planının bulunmadığı belirtildi.

Haberde, Filistinlilerin kara saldırılarının yoğunlaştığı alanlardan güneyin diğer bölgelerine geçebileceği ancak Gazze’nin kuzeyine geçişe dair bir plan bulunmadığı ifade edildi.

İSRAİL GAZZE’DE BAZI NOKTALARDAN GERİ ÇEKİLDİ

İsrail ordusuna ait araçlar, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki varlığını sürdürürken “nispeten güvenli noktalarda” konuşlanmaya yönelik açık bir girişimde bulunarak son 48 saatte Gazze kentinin bazı noktalarından geri çekildi.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun, son iki günde Gazze kentindeki Sabra Mahallesi’nin batısı ile Zeytun Mahallesi’nin batı kesimlerinden 3 kilometreden fazla çekilerek Şifa Hastanesine ulaştığını belirtti.

Tanıklar ayrıca İsrail ordusunun, Gazze kentinin güneybatısındaki Tel el-Heva ve Er-Rimal mahallelerinden de çekilerek sahil şeridindeki Reşid Caddesi’ne gerilediğini ifade etti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ise görgü tanıkları, İsrail birliklerinin kuzeydoğudaki Beyt Hanun ve kuzeybatıdaki Beyt Lahiya kentlerindeki açık alanlarda konuşlanmayı sürdürdüğünü aktardı.

Tanıklar, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeydoğusundaki Cibaliya kentinde işgalini sürdürerek Endonezya Hastanesi çevresine ulaştığını ve burada konuşlandıklarını söyledi.

UNRWA: 1 milyon 700 bin Filistinli yerinden edildi

UNRWA, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 1 milyon 700 bin Filistinlinin yerinden edildiğini duyurdu.

UNRWA’nın dün yayımladığı raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda 1 milyon 700 bin Filistinlinin Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine göç etmek zorunda bırakıldığı belirtildi.

Raporda, 19 Kasım itibarıyla kuzeyi dahil olmak üzere Gazze Şeridi’nin 5 kentindeki 156 UNRWA tesisinde yaklaşık 930 bin, orta bölgelerde, Han Yunus ve Refah’ta 99 tesiste de 770 bin olmak üzere toplam 1 milyon 700 bin yerinden edilmiş kişinin yaşadığı kaydedildi.

Netanyahu: Hamas’la savaş devam edecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile varılması beklenen esir takası kapsamında insani ara sağlanması halinde dahi Hamas ile savaşa devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Netanyahu, esir takası anlaşmasını ele almak için gerçekleştireceği kabine toplantısından önce basın açıklaması yaptı.

Netanyahu, “Savaşa devam ediyoruz ve tüm hedeflere ulaşana kadar bunu sürdüreceğiz. Hamas’ı ortadan kaldıracağız, kaçırılanların hepsini geri getireceğiz ve Gazze’de İsrail’i tehdit eden hiçbir unsurun kalmayacağını garanti edeceğiz.” dedi.

İsrail Başbakanı, esir takası anlaşmasına atıfta bulunarak “Nasıl ki savaş aşamalı ise esirlerin serbest bırakılması da aşamalı olacak.” ifadesini kullandı.

 

İsrail-Hamas ateşkesinin detayları ortaya çıktı! Arabulucu Katar’dan dikkat çeken açıklama

iSRAİL HAMAS ESİR TAKASI

İsrail ile Hamas arasındaki savaşta esir takası başlıyor. Hamas, bırakılacak 50 esirin çoğunun yabancı uyruklu olduğunu açıkladı.

Kaynak: TELE1