İsrail Şifa Hastanesi’ni peş peşe vurdu! DSÖ’den vahim açıklama

Yayın tarihi: 13 Kasım 2023 Pazartesi 12:03 am - Güncelleme: 13 Kasım 2023 Pazartesi 7:17 am

Gazze’yi abluka altına alan İsrail, bölgenin en büyük ve merkez hastanesi Şifa Hastanesi’nin yerleşkesinde yer alan yoğun bakım ünitesi, ameliyathane binası ve doğumhaneyi vurdu.

Hükümetin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Şifa Hastanesine gün içinde füzelerle, roketlerle ve uçaklarla saldırı düzenlediği belirtildi.

İsrail ordusunun saldırıları sırasında, yoğun bakım ünitesi, doğumhane binası ile ameliyathane binasının son katını vurduğu ifade edilen açıklamada, ayrıca diyaliz bölümünün yanındaki alanın hedef alındığı ve mekanda yangın çıktığı kaydedildi.

Gazze’de BM binası bombalandı! Çok sayıda ölü ve yaralı

İKİ BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

Açıklamada, yoğun bakımda olan bir hasta ile prematüre 2 bebeğin hayatını kaybettiği, ameliyathanelerde hizmetin durması nedeniyle 5 yaralının da yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail askerlerinin, hastane binasından çıkan bazı Filistinlileri doğrudan hedef aldığı, sağlık ekiplerinin yoğun saldırılar nedeniyle müdahale edemediği aktarılan açıklamada, İsrail’in hareket halindeki her şeyi hedef aldığı vurgulandı.

Yerel kaynaklar, İsrail ordusunun, aralıksız saldırdığı Gazze Şeridi’nde Şifa Hastanesi ile çeşitli hastanelerin çevrelerini kuşatma altında tuttuğunu belirtiyor.

Saldırıdan hemen önce çekilen bu fotoğraftaki bebeklerin ise akıbeti bilinmiyor.

DSÖ’DEN AÇIKLAMA: NE YAZIK Kİ ARTIK HASTANE İŞLEVİ GÖREMİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail tarafından yoğun saldırıların düzenlendiği Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi ile yeniden iletişim sağladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarıyla temasa geçmeyi başardığını belirterek, “Durum korkunç ve tehlikeli” dedi.

Hastanenin 3 gündür elektriksiz, susuz ve çok zayıf bir internete sahip olduğunu aktaran Ghebreyesus, bunun temel bakım sağlama kabiliyetini ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Bölgedeki sürekli çatışmaların ve bombardımanların zaten kritik olan koşulları daha da kötüleştirdiğini belirten Ghebreyesus, “Trajik bir şekilde, hasta ölümlerinin sayısı önemli ölçüde artmıştır. Ne yazık ki hastane artık bir hastane olarak işlev görmüyor. Güvenli bir sığınak olması gereken hastanelerin ölüm, yıkım ve umutsuzluk sahnelerine dönüşmesine dünya sessiz kalamaz. Ateşkes. Şimdi” dedi.

DSÖ daha önce yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi ile bağlantılarının tamamen koptuğunu açıklamıştı.

BİZİ KURTARIN YOKSA ÖLECEĞİZ

Gazze Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Fadia Malhis, İsrail ordusunun hastaneden kaçmak isteyenlere ateş açtığını belirterek, “Bizi kurtarsınlar, bu savaşı durdursunlar yoksa öleceğiz.” ifadesiyle dünyaya çağrıda bulundu.

Malhis, Şifa Hastanesi’ndeki duruma ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Uzun süre kendisine ulaşılamayan Malhis, telefon hatlarının çekmeye başladığı kısa bir aralıkta, sık sık kesilen görüşmede son durumu anlattı. Hastanede elektriğin olmadığını, yoğun bakım ünitesindeki kuvözlerde bulunan bebeklerin durumunun çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını aktaran Malhis, “Yoğun bakımda 60 bebek var, 39’u entübe, bir bebek öğleden sonra öldü. Bunlar art arda ölecek.” dedi.

İsrail tanklarının, hemen hastanenin bahçesinde olduğunun altını çizen Malhis, dünyaya çağrıda bulundu: “Bir metre bile mesafe yok, kapıdalar. Hastane çevresinde İsrail ordusu var, çıkanı hemen vuruyorlar. Savaş uçaklarıyla vuruyorlar. Şifa Hastanesi’ni kuşatmaya aldılar. İnternet bağlantısı yok. Ne olursun bizi kurtarsınlar, bu savaşı durdursunlar yoksa öleceğiz. Her tarafta ölü var. Bizi kurtarın durum çok kötü.”

 

(AA)