İsrail ordusu Gazze’ye girdiğini duyurdu! Can kaybı 119’a yükseldi

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2021 Perşembe 7:38 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2021 Cuma 1:46 pm

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında can kaybının 119 kişi hayatını kaybettiğini, 830 kişinin ise yaralandığın açıkladı. İsrail, Gazze’ye kara operasyonu başlattığını duyurmasına rağmen bir diğer İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee ise askerlerin Gazze Şeridi’ne girip girmediğini teyit edemeyeceğini belirtti.

İsrail kara operasyonu başlattığı Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yoğun hava saldırıları sürerken, sosyal medyada Filistinlilerin evlerini terk ettiğine dair görüntüler paylaşıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, pazar günü Gazze Şeridi’ndeki gelişmeleri görüşmek üzere toplanacak.

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU AÇIKLAMA YAPTI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara ve hava harekatı başlattığının ilan edilmesinin ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, şu ifadeleri kullandı:

“Hamas’a ağır bir şekilde ödeteceğimizi söylemiştim. Bunu yapıyoruz ve ağır bir şekilde ödetmeye de devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi, harekat gerektiği sürece devam edecek. Polisimize, sınır polisimize ve diğer güvenlik güçlerimize İsrail’in şehirlerinde kanun ve nizamı sağlamaları için desteğimiz tamdır. Anarşiye müsamaha göstermeyeceğiz.”

İSRAİL ORDUSU: GAZZE ŞERİDİ’NDE HAVA VE KARA OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR

AA’nın aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne kara operasyonu başlattığını ve İsrail askerlerinin Gazze’ye girdiğini duyurdu. Aynı zamanda İsrail hava saldırılarına da devam ediyor.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, orduya gerektiği takdirde 9 bin kadar yedek askerin çağırılmasına onay vermişti. İsrail basınında yer alan ve diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde ise, İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara harekatını değerlendirdiği iddia edilerek, kara harekatı talebinin ordu tarafından talep edildiği ve güvenlik kabinesi tarafından değerlendirildiği belirtilmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Hidai Zilberman yaptığı açıklamada, İsrail’in olası bir kara harekatına hazırlanmak için Gazze sınırında güç topladığını ifade ederek, “Gazze sınırında kuvvetleri topluyor, hazırlıyoruz. Alanı inceliyorlar ve karar verdiğimizde onları kullanacağız. Girişim bizim ve zaman bizim tarafımızda” demişti.

LÜBNAN’DAN İSRAİL’E ÜÇ ROKET ATILDI

İsrail ordusu, Lübnan’dan ülkenin kuzeyine 3 roket atıldığını bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, roketlerin İsrail’in kuzeyindeki Celile bölgesindeki sahil kesimine doğru atıldığı belirtildi. Roket atışları nedeniyle sirenlerin çalmadığı ifade edilirken, herhangi bir hasar veya can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Öte yandan Lübnan basını, ülkenin güneyindeki Sur kentinde Filistinlilerin yaşadığı Reşidiye Mülteci Kampına yakın bölgeden İsrail’e yönelik roket atışı yapan kişi veya kişilerin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını aktardı. Kaç kişinin gözaltına alındığı ve Lübnan vatandaşı olup olmadığına dair henüz bilgi verilmedi.

İSRAİL, GAZZE’NİN ORTA VE GÜNEY KESİMLERİNDE İKİ EVİ BOMBALADI

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin orta ve güney kesimlerinde iki evi bombaladığı bildirildi. Yıkılan evlerin çevresindeki binaların da bombardımandan büyük hasar gördüğü belirtildi. İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Beric Mülteci Kampı ile güneydeki Rafah kentinde iki evi hedef aldı.

Tanıklar, bombalanan evlerin tamamen yıkıldığını, sivil savunma ekiplerinin enkaz altında canlı aradıklarını, şehit çıkmasından endişe edildiğini söyledi.  Yıkılan evlerin çevresindeki binaların da bombardımandan büyük hasar gördüğü belirtildi.

KUDÜS VE GAZZE’DEKİ OLAYLAR

Gazze Şeridi’ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi’nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00’e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah’tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail’e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik “Surların Muhafızı” adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

TERCÜME HATASI MI?

Bir diğer İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee ise askerlerin Gazze Şeridi’ne girip girmediğini teyit edemeyeceğini belirterek, “Sadece Gazze Şeridi’ne havadan ve karadan bir saldırı başlatıldığını söyleyebilirim.” dedi. Adraee, daha önce Conricust’un yaptığı açıklamalar ile ilgili “tercüme hatası” olduğunu ileri sürdü. Adraee, “Jonathan’ın (Conricust) dediklerini ne yalanlıyorum ne teyit ediyorum ne de buna ilişkin bir yorum yapıyorum.” ifadelerini kullandı.