İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında tarihi ticaret anlaşması

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 8:43 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 8:43 pm

İsrail, ABD’nin aracı olmasıyla ilişkilerini normalleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 31 Mayıs’ta serbest ticaret anlaşması imzalayacak. İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barbivai, “Bu, bir Arap ülkesiyle öncü bir anlaşmadır ve türünün ilk örneğidir” dedi. 

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 15 Eylül 2020’de dönemin ABD Başkanı Donal Trump’uın aracılığı ile Beyaz Saray’da ilişkileri normalleştirme anlaşması imzaladı.  İlişkileri normalleşen iki ülke,  31 Mayıs’ta Dubai’de serbest ticaret anlaşması imzalayacak. 

KRİTİK ÜRÜNLERDE NEREDEYSE GÜMRÜK VERGİSİ YOK

Bloomberg HT’nin haberine göre; İsrail Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasına göre; aralarında gıda, tarım, kozmetik ürünleri, tıbbi ekipman ve ilaçların da bulunduğu iki ülke arasında ticareti yapılan ürünlerin yüzde 96’sında gümrük vergisi kaldırılacak.

“BU BİR İLK”

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Orna Barbivai de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “BAE ile tam ve kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere bugün müzakereleri sonuçlandırmak büyük bir onurdur. Bu, bir Arap ülkesiyle öncü bir anlaşmadır ve türünün ilk örneğidir.” ifadesini kullandı.

 

Yeni Şafak, “Şerefsiz” BAE’yi normalleştirdi