İsrail-Hamas savaşında 10’uncu gün! Filistin Devlet Başkanı Abbas Hamas’ı reddetti

Yayın tarihi: 16 Ekim 2023 Pazartesi 6:08 am - Güncelleme: 16 Ekim 2023 Pazartesi 10:21 pm

İsrail-Hamas savaşı 10. gününde. Karşılıklı saldırılarda 2 bin 778 Gazzeli, bin 300 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı ve İsrail ordusu ‘kara harekatı’ sinyali verirken, İran’ın BM aracılığıyla ‘Müdahale ederiz’ mesajı verdiği belirtildi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılması gerektiğini söylerken Hamas’ın Filistin halkını temsil yetkisinde olmadığına işaret etti.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki savaş 10.  gününde sürerken İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze’nin güneyindeki ‘ateşkes’ iddialarına İsrail’den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in 8 Ekim’de, abluka altındaki Gazze’ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almasının ardından yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğunu kaydeden Lazzarini, “Gazze’ye bir haftadır insani yardım malzemesi ulaştırılmasına izin verilmiyor. Bu artık ölüm kalım meselesi haline geldi. 2 milyondan fazla kişiye su temin edilmesi için yakıtın Gazze’ye ulaştırılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında, 2 bin 778 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 bin kişinin ise  yaralandığını duyurdu.

MAHMUD ABBAS: HAMAS FİLSİTİN HALKINI TEMSİL ETMİYOR

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre, Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Abbas, “İsrail’in Gazze’ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze’ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir.” dedi.

Gazze’den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nekbe olacağını vurguladı. Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesine karşı olduğunu belirterek, her iki tarafa da tutuklu, esir ve sivillerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Şiddete karşı olduğunu tekrar ederek, Hamas’ın Filistin halkını temsil yetkisinde olmadığına işaret eden Abbas, “İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü’dür. Başka bir örgütün politikaları değildir.” ifadelerini kullandı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDAKİ YERLEŞİMLERİ TAHLİYE EDİYOR

İsrail ordu sözcülüğü, Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Olağanüstü Durum İdaresinin (NEMA), Lübnan sınırına 2 kilometre mesafedeki bölgede yaşayan İsrailli sivillerin tahliye edileceğini duyurdu. Lübnan sınırındaki 28 beldeden tahliye edilen İsraillilerin devlet tarafından karşılanan turizm işletmelerine yerleştirileceği belirtildi.

İSRAİL’DEKİ ABD VATANDAŞLARI AHLİYE EDİLİYOR

İsrail’deki ABD vatandaşları ve birinci derece yakınları, ABD Büyükelçiliği’nin açıklamasının ardından ülkeden gemiyle tahliye ediliyor.

UNRWA’YA AİT DEPORDA YANGIN ÇIKTI

Gazze kentinin güney kesiminde yer alan Tel al-Hawa bölgesine düzenlenen saldırılar sonucu UNRWA’ya ait bir depoda yangın çıktı. Yangına sivil savunma ve itfaiye ekipleri, müdahale etti.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

22:20 | HAMAS ESİR SAYISINI AÇIKLADI

Hamas’a bağlı Kassam Tugayları yaptığı açıklamada, “Elimizde 200 ile 250 arası esir var” dedi.

22:12 | HAMAS’TAN TEL AVİV’E FÜZE

Hamas, İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket fırlattı.

19:56 | İSRAİL LÜBNAN’A BEYAZ FOSFOR BOMBASI ATTI

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde İsrail sınırı yakınındaki Zahajra kasabasına savaş suçu olarak kabul edilen, yasaklı beyaz fosfor bombalarıyla saldırdı.

17:52 | İSRAİL MECLİSİ’NDE SİREN SESLERİ

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 10’uncu gününde devam ederken, Gazze Şeridi’nden atılan roketler Kudüs’te paniğe neden oldu. Kudüs’te yükselen siren seslerinin ardından Knesset’teki (İsrail Meclisi) açılış oturumuna ara verilirken, İsrailli milletvekilleri ve meclis personeli sığınağa indi. Yaklaşık 40 dakikalık aranın ardından oturuma kaldığı yerden devam edildi.

16:05 | HAMAS İSRAİL ASKERLERİNİ VURDU

Hamas’ın silahlı grubu İzeddin el-Kassam Tugayları, Kfar Aza’da toplanan İsrail askerlerini vurduğunu açıkladı.

14:51 | 4 FİLİSTİNLİ SAĞLIKÇI HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Kızılayı, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında sağlık ekiplerinden 4 kişinin öldüğünü, 5’inin yaralandığını belirtti.

13:32 | İSRAİL MEDYASI: METULA KENTİNE SİLAHLI SALDIRGANLAR UYARISI

İsrail medyası: Yetkililer, Lübnan sınırı yakınlarındaki Metula kentine silahlı saldırganların sızmış olabileceği uyarısı yaptı. Metula kentinde durumun kontrol altında olduğu ve güvenlik sorunu bulunmadığı açıklandı

13:23 | NETANYAHU VE BLINKEN BİR ARAYA GELDI

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi.

09:05 | GAZZE’NİN GÜNEYİNDE KISMİ ATEŞKES İDDİASI

ABD – İsrail – Mısır Gazze’nin güneyinde ateşkes için anlaşma sağladığı iddia edilmişti. İsrail kanadı söz konusu ateşkesi yalanladı.

Gazze’nin güneyinde 5 saatlik ateşkes ilan edildi

06:39 | İSRAİL, VATİKAN’DAN HAMAS’I AÇIKÇA KINAMASINI İSTEDİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Vatikan’ın İsrail’in yaşadığı sıkıntılarla daha fazla ilgilenmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Cohen, yapılan görüşmede, Gallagher’e İsrail’in Hamas saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Cohen’in “Vatikan, İsrail vatandaşlarına yönelik katil terörü açık ve net bir şekilde kınamalıdır” dediği aktarıldı.

05:52 | GAZZE’DE HASTANELERİN 24 SAAT YETECEK KADAR YAKITI KALDI

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

05.51 | KOLOMBİYA İNSANİ YARDIM İÇİN DEVREYE GİRECEK

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Gazze’ye insani yardım gönderme kararı aldıklarını belirtti.
Gazze’ye insani yardım yollayacaklarını ve destek için Mısır’la görüşeceklerini söyleyen Petro, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna da olağanüstü toplantı çağrısında bulunarak, “Nihayet Avrupa Birliği (AB) İsrail’e uluslararası hukuku hatırlatıyor. Sivillere yönelik sistematik saldırı yasaktır. Soykırımlar yasaktır. Sağlık ve hastane personeli korunmalıdır. Yaşam için gereken asgari gereksinimler korunmalıdır “dedi.