İsrail, Gazze’de Türkiye’nin inşa ettiği kanser tedavisinin yapıldığı hastaneyi bombaladı

Yayın tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi 7:33 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2023 Pazartesi 11:00 pm

Gazze’deki sağlık idaresine ait, kanser tedavilerinin yapıldığı Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail tarafından bombalandı. Hastane 2017 yılında Türkiye tarafından inşa edilip pandemi döneminde Filistin’e devredilmişti.

Gazze’deki kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail tarafından bombalandı. Hastanenin hastanenin üçüncü ve son katını bombalanmasıyla büyük hasar oluştuğu belirtildi.

ÇEVRESİ BOMBALANMIŞTI

Aynı hastanenin çevresi dün İsrail’in hedefi olmuştu. Hastane müdürü Dr. Subhi Sekkik, sağlık kompleksinin korunması ve İsrail saldırılarının durdurulması için Türkiye’den yardım istemişti. Gazze’deki hastanelerin doluluk oranının yüzde 150’yi geçtiği belirtiliyor. Kapasitesi 700 kişilik Şifa Hastanesi’nde hasta sayısının 5 bine ulaştığı biliniyor.

İsrail Kızılay deposunu vurdu

HASTANEYİ TÜRKİYE KURDU

Türkiye tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla inşa edilen hastane 2017 yılında tamamlanmıştı. Hastanenin yönetimi, koronavirüs salgını sırasında Filistinli yetkililere devredilmişti.

SAĞLIK BAKANI VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ

İsrail’in saldırınsa tepki gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadelere yer verdi:

“Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nin hizmete devam edebilmesi için harekete geçilecek. Bir hastanenin çevresinde hareket eden her şeyi bombalayanlar, insanlık vicdanının mahkemesinde hesabını vermeye kendilerini hazırlamalıdırlar.”

İsrail’in Türkiye Filistin Dostluk Hastanesi’ni bombalamasına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı:

“Gazze’deki tek kanser hastanesi olan söz konusu kurumun koordinatları dahil, gerekli her türlü bilgi İsrail makamlarıyla önceden paylaşılmış olmasına karşın böyle bir saldırının gerçekleştirilmesinin hiçbir izahı olamaz. Gazze’deki Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu insanlık dışı saldırılar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir. İsrail, Gazze sakinlerini hiçbir ayrım gözetmeksizin topyekün hedef almaktan vazgeçmelidir.”