İsrail Gazze Şeridi’ni bombaladı: 9’u çocuk 20 Filistinli hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2021 Pazartesi 6:36 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2021 Salı 6:31 pm

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırılarda 9’u çocuk 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca 65 Filistinlinin de yaralandığı bildirildi.

İsrail güvenlik güçlerinin Kudüs’teki Şeyh Cerrah ve Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından Gazze’den Batı Kudüs ve Beyt Şems’e Hamas tarafından roket saldırıları düzenlendi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Hamas’ın roket saldırılarına misilleme olarak İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 9’u çocuk 20 Filistinlinin öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu, roket saldırılarının ardından Gazze sınırına yeni bir yığınak da başlattı.

Meclis’ten İsrail’e ortak kınama: AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP ortak metin hazırladı

FİLİSTİN KIZILAYI: 200’DEN FAZLA FİLİSTİNLİ YARALANDI

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, Batı Şeria’daki irtibat ve kontrol noktalarında yaşanan çatışmalarda 200’den fazla Filistinli yaralandı.

AB’DEN ‘ŞİDDETİN DERHAL DURDURULMASI ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te şiddetin kaydadeğer biçimde yükseldiğini kaydederek, bunun derhal durdurulması çağrısını yaptı.

Borrell, yaptığı açıklamada, “Gazze’den İsrail’deki sivil nüfusa roket atılması hiçbir şekilde kabul edilemez ve bu, tırmanışın dinamiklerini besliyor” ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN: TÜM İNSANI NORMLARA AYKIRI

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, İsrail’in Mescid-i Aksa’nın içerisinde ve dışarısındaki saldırılarının ve masum Filistinlileri yaralamasının tüm insani normlara karşı koymak olduğunu belirtti.

Sözcü Çavdri, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs’ün, işgal altındaki Filistin toprağının bir parçası olduğunu ifade etti.

İsrail’in Mescid-i Aksa’nın içerisinde ve dışarısındaki saldırılarının ve masum Filistinlileri yaralamasının tüm insani normlara karşı koymak olduğuna dikkati çeken Çavdri, uluslararası toplumun, İsrail’e Filistinlilerin temel özgürlüklerine saygı duyma çağrısında bulunması gerektiğini kaydetti.

MESCİD-İ AKSA’NIN BAHÇESİNDE YANGIN

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın bahçesinde bir ağaçta yangın çıkması paniğe neden oldu.

Yangını uzaktan görenler Mescid-i Aksa’nın yandığını sanarak korku ve paniğe kapılırken, yanan ağaç çevredekiler tarafından söndürülmeye çalışıldı. Ağacın İsrail güçlerinin attığı ses bombası nedeniyle alev aldığı öne sürülürken, bazı kaynaklar ise ağacın Filistinliler tarafından atılan havai fişek sonucunda yandığını iddia etti.

İSRAİL ORDUSU: JETLERİMİZ HAMAS TÜNELLERİNE SALDIRDI

İsrail ordusunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ”Jetlerimiz Hamas’ın terör tünelini hedef aldı” denildi.

ERDOĞAN, ÜRDÜN KRALI 2’NCİ ABDULLAH İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya ve Filistinlilere yönelik saldırıları ele alındı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İsrail’in Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırılarının muhatabının esasında bütün Müslümanlar olduğuna işaret ederek, bu saldırıları ve zulmü durdurmak için Türkiye ve Ürdün’ün birlikte çalışmasının önemli olduğunu belirtti.

BLINKEN’DEN ‘GERGİNLİĞİN AZALTILMASI İÇİN ADIM ATMA’ ÇAĞRISI

Washington’da Ürdünlü mevkidaşı Eymen Sefadi ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kudüs’te yaşanan gerilim ve Gazze Şeridi’ndeki bombardımana değindi.

Hem İsrail hem de Filistinlilere gerginliği azaltma yönünde ısrarda bulunan Blinken, Hamas’a da roket saldırılarına ‘derhal son verme’ çağrısı yaptı.

Blinken, “Tüm tarafların gerilimi azaltmak, tansiyonu düşürmek ve durumu yatıştırmak için pratik adımlar atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GAZZE’DEN KUDÜS’E ROKET ATILMIŞTI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nden Kudüs’e roket fırlatıldığı bildirilmiş, roketlerden 1’inin hava savunma sistemi tarafından imha edildiği aktarılmıştı. IDF, geri kalan roketlerin ise boş arazilere düştüğünü ifade etmişti.

Kudüs’ün ardından İsrail’in güneyinde yer alan Sderot kasabasında da siren seslerinin yükseldiği bildirilmişti. Gazze sınırında ise sivil bir aracın roketlerin hedefi olduğu ve araç sürücüsünün hafif şekilde yaralandığı ifade edilmişti. Roket saldırısının Hamas tarafından düzenlendiği iddia edilmişti.

HAMAS: GAZZE’DEN İSRAİL’E 100’DEN FAZLA FÜZE ATEŞLENDİ

AFP’de yer alan habere göre, Hamas’tan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nden İsrail’e 100’den fazla füze ateşlendiği bilgisi verildi.

İsrail ordusu ise daha önce en az 45 saldırının düzenlendiği ve bunlardan 7’sinin Kudüs’ü hedef aldığını bildirmişti.

İsrail tarafı, saldırılardan sonra herhangi bir can kaybı ya da maddi hasar olup olmadığına dair bilgi paylaşmadı.

BEYAZ SARAY, ‘DOĞU KUDÜS’TEKİ ŞİDDET OLAYLARINI’ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYOR

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Doğu Kudüs’te devam eden şiddet olaylarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Doğu Kudüs’ten “İsrail” olarak bahseden Psaki, “İsrail’de devam eden şiddet olaylarını yakından takip ediyoruz. Son günlerde gördüğümüz şiddetli çatışmalar dahil, bölgedeki durumdan endişeliyiz.” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın hafta sonu İsrailli mevkidaşı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini anımsatan Psaki, “Sullivan, Filistinli ailelerin evlerinden muhtemel tahliyeleri hakkındaki endişelerini bir kez daha dile getirdi. İkili ayrıca, Gazze’den İsrail’e füze atılmasının kabul edilemeyeceği ve bunun kınanması gerektiği konusunda mutabık kaldı.” görüşünü paylaştı.

Psaki, ulusal güvenlik ekibinin bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

DOĞU KUDÜS’TE YARALANANLARIN SAYISI 331’E YÜKSELDİ

Öte yandan İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’daki Filistinlilere müdahalesinde yaralı sayısı 331’e çıktı.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail polisinin Aksa’daki saldırılarında yaralı sayısının 331’e çıktığı, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e çağrı: Saldırıların bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz

NE OLMUŞTU?

İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günler yaşıyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa’daki saldırıları da kentteki gerilimi tırmandırdı. Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. İsrail polisinin müdahalesinde yüzlerce kişinin yaralandığı açıklandı.