İsrail Başbakanı Bennet’ten Ukrayna Lideri Zelenski’ye: Halkının canını düşün

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 11:14 am - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 11:14 am

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, 5 Mart’ta başkent Moskova’da Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüştü.  Savaş sırasında Rusya’yı ziyaret eden ilk lider olan Bennet’in Ukrayna Lideri Vladimir Zelenski’ye Putin’in savaşı bitirmek için tekliflerini kabul etmesi gerektiği öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Naftali Bennet’in Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuk trafiğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı bitirmek için talepleri Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’ye ulaştırdığı iddia edildi. İsrail’de yayım yapan Haaretz gazetesi Bennet’in Zelenski’ye “daha fazla kan dökülmemesi için teklifi kabul etmesi” telkininde bulunduğu öne sürdü.

HALKININ CANINI DÜŞÜN

Euronews’in haberine göre Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk çalışmaları için Moskova’ya giden Bennett, Putin’in “Rusya’nın Kırım’ın ilhakını Ukrayna’nın tanıması, Donetsk, Luhansk’ın özerk yapılar olarak kalması, anayasa değişikliğiyle Kiev’in NATO’ya girmeme taahhüdü” gibi tavizleri içeren ateşkes maddelerini Zelenskiy’e iletti.

İsrail basınına konuşan üst düzey Ukraynalı yetkili, Bennett’in, Zelenski’e “Senin yerinde olsaydım halkımın canını düşünür, teklifi kabul ederdim.” sözleriyle telkinde bulunduğunu iddia etti.

Buna karşın Zelenski’in Bennett’e “Seni anlıyorum.” dediği ileri sürüldü.

BENNET’TEN MEMNUN DEĞİL

Ukraynalı yetkili, Zelenskiy’in Bennett’in arabuluculuk çalışmalarından memnun olmadığını, iki taraf arasında mesaj iletmenin arabuluculuk sayılmayacağını, İsrailli liderin teklif üretmediğinden şikayet ettiğini aktardı.

Zelenskiy’in, Bennett’ten Rusya ile arabuluculuk için “sürekli” ilgilenebilecek bir ismi atamasını istediği, Fransa ve Almanya’nın da benzer roller üstlendiğini ilettiği belirtildi.

Ukraynalı yetkili, Zelenskiy’e atıfla, kuzey sınırında yer alan Suriye sahasındaki hareket özgürlüğünü hesap eden Bennett’in, tarafsız kalma bahanesiyle arabuluculuğu tercih ettiği görüşünü paylaştı.

İSRAİL YALANLADI

Söz konusu iddiaların sorulması üzerine İsrail basınına konuşan Başbakanlık kaynağı, “Ukraynalı yetkilinin iki lider arasındaki özel hattı dinlediğinden şüpheli olduğunu, Bennett’in Putin’in teklifini ilettiği iddiasının doğru olmadığını, İsrail’in böyle bir teklifinin bulunmadığını” söyledi.

İsrail Başbakanlık kaynağı, Bennett ve Zelenskiy’in görüşmelerinin olumlu havada seyrettiğini ve Tel Aviv’in Kiev’e telkinde bulunamayacağının belirtildiğini kaydetti.

Kaynak, ayrıca Bennett’in tarafları Kudüs’te müzakere için bir araya getirmek amacıyla çalıştığını ifade etti.

Rusya’nın hava sahasına hakim olduğu Suriye’de askeri hareket özgürlüğünü korumak isteyen Tel Aviv yönetimi, Moskova’dan çekinerek Ukrayna konusunda net tavır sergilemekten kaçınmıştı.

İsrail Başbakanı’nın, şu ana kadar açıklamalarında Ukrayna’daki “can kaybı, savaşın durması” gibi mesajlar verirken Rusya’nın ismini zikretmemesi dikkati çekmişti.

İsrail Başbakanı Bennet’in görüşmesine kadar ülke Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmamıştı. Bennet’in Putini ile görüşmesinden sonra İsrail, Rusya’ya yaptırım kararı almıştı.