İspanyol şirketten umutlandıran koronavirüs ilacı: ‘Yüzde 99 başarı elde etti’

Yayın tarihi: 26 Ocak 2021 Salı 11:35 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2021 Salı 11:35 pm

İspanya menşeili ilaç firması PharmaMar, koronavirüse karşı geliştirdiği ilacın hayvanlar üzerinde yüzde 99 başarı elde ettiğini duyurdu.

İspanyol ilaç firması PharmaMar’ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı geliştirdiği ilacın hayvanlar üzerindeki denemesinde yüzde 99 başarı elde edildiği açıklandı.

Bilim dergisi Science’da yayımlanan makalede, Covid-19 bulaşan hayvanların, söz konusu ilaç verilerek incelendiği belirtildi. Makalede, hayvanların akciğerlerindeki Covid-19 virüslerinde söz konusu ilaç sayesinde yüzde 99’luk azalma olduğu kaydedildi.

Başlangıçta kanser tedavileri için tasarlanan ilacın alınan sonuçlardan sonra klinik denemelerde 3. aşamaya geçeceği ve Covid-19’un tedavisi için klinik çalışmalarının genişletilebileceği ifade edildi.

İlacın, insan hücrelerinde bulunan eEF1A proteinini bloke ederek çalıştığı ve Covid-19’a karşı antiviral etkisinin olduğu bildirildi. İlaç ile ilgili yayımlanan makalenin ardından PharmaMar’ın Madrid borsasındaki hisseleri yüzde 21 yükseldi.