İspanya’da hükümet ücretsiz prezervatif dağıtacak

Yayın tarihi: 16 Mart 2024 Cumartesi 12:13 pm - Güncelleme: 16 Mart 2024 Cumartesi 12:13 pm

İspanya’da hükümet, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla mücadele etmek ve önlemek amacıyla gençlere ücretsiz prezervatif dağıtmaya hazırlanıyor.

Euronews’in haberine göre Sağlık Bakanı Monica Garcia, hükümetin konuyla ilgili alacağı kararı ilk kez Senato Sağlık Komisyonu’nda açıkladı. Garcia, “Bir enfeksiyonu önlemek için ücretsiz aşı seçeneği düşünülürken, prezervatif gibi etkili bir seçeneğin önlemler arasında olmaması mantıklı değil” dedi.

İngiltere alarmda! Bulaşıcı cinsel hastalıklar rekor seviyeye çıktı

Bakanlığın prezervatiflerin masrafının halk sağlığı sistemi tarafından karşılanmasını istediğini kaydeden Garcia, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda önemli bir artış yaşandığını söyledi.

Bu arada İspanyol resmi haber ajansı EFE, ücretsiz prezervatiflerin gelirlerine bakılmaksızın 14 ila 22 yaş arasındaki gençler için olacağını duyurdu. EFE’nin bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre gençler, prezervatifleri eczanelerde sağlık kartları aracılığıyla temin edilebilecek.

İspanya’da yerel yönetimler, sağlıkla ilgili konularda tek yetkili olduğundan bakanlığın konuyla ilgili yerel yönetimlerle koordinasyon sağlaması gerekecek.

AVRUPA’DA BÜYÜK ARTIŞ

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, ülkede bel soğukluğu ve frengi enfeksiyonları 2000’li yılların başından bu yana artış göstermekte. Klamidya bakterisinin neden olduğu cinsel yolla geçen bulaşıcı hastalıkla ilgili vakalarda ise 100 bin kişi başına düşen enfeksiyon sayısı 2016 ve 2022 yılları arasında üç kattan fazla arttı.

(Euronews)

Kaynak: Euronews