İspanya’da diktatör Franco’nun mezarı anıt mezardan çıkarıldı

Yayın tarihi: 25 Ekim 2019 Cuma 9:46 am - Güncelleme: 25 Ekim 2019 Cuma 5:27 pm

İspanya’da diktatör Franco’nun mezarı aile üyelerinin ve az sayıda görevlinin katılımıyla taşındı. Sosyalist hükümetin uzun süren hukuk mücadelesi sonrası alınan karar doğrultusunda Franco, Madrid’de eşinin mezarının yanına gömüldü.

Diktatör Francisco Franco’nun kemiklerinin Valle de los Caidos’daki (Şehitler Vadisi) anıt mezardan çıkartılıp Madrid’de eşinin mezarının yanına transfer edilmesine bugün başlandı. Franco’nun aile üyeleri son kez anıt mezara geldi.
Protestoların önüne geçmek için basına ve halka kapalı yapılan operasyon, televizyon kanallarından ve internet sitelerinden canlı yayınlandı.

 

İlk aşamada Şehitler Vadisi’ndeki mozolede yer alan Franco’nun tabutu yaklaşık iki tonluk granit ve mermer kaplamanın altından çıkarıldı. Bu esnada sadece aile üyeleri ve az sayıda resmi görevli hazır bulundu.

Hazır bekleyen bir cenaze aracına konulan tabut daha sonra helikopterle Madrid’in kuzeyindeki Mingorrubio mezarlığına taşındı. Mezarlık girişinde Franco taraftarlarının, eski diktatör için ‘Çok yaşa’ pankartları açtığı görüldü.

Franco, burada eşi Carmen Polo’nun yanına gömüldü. Ailenin kendi arasında özel bir defin töreni yaptığı kaydedildi.

SANCHEZ: UZLAŞMA YÖNÜNDE ATILAN BİR ADIM

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, taşıma işlemini ‘uzlaşma yönünde atılan bir adım’ olarak niteledi.

Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo ise, İspanya’nın imajı ve demokrasisi üzerine düşünmeye sevk etmesi açısından bu adımın önemli olduğunu söyledi. Calvo, “Gençler şunu anlamalı ki, demokrasi olmadan asla kendimiz olamayız” dedi.

Sosyalist hükümetin uzun süren yasal mücadelesi sonunda 24 Eylül’de Yüksek Mahkeme’den Franco’nun mezarının taşınması için onay çıkmıştı.

İspanya’da iç savaş ve sonrasında, 1936-1975’te ülkeyi yöneten diktatör General Francisco Franco’nun kemikleri, vasiyeti doğrultusunda Madrid’in 52 kilometre kuzeyindeki Şehitler Vadisi’nde bazilikanın içine defnedilmişti.
Bazilikada, diktatör Franco’nun yanında faşist Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera’nın mezarıyla İspanya İç Savaşı’nda hayatını kaybeden 33 binden fazla kişinin toplu mezarı da bulunuyor.

Franco rejimi sırasında inşa edilen anıt mezarın yapımında mahkûmların da çalıştırılması ve Franco’nun kurbanlarıyla aynı mezarda yatması tartışmalı konulardan biriydi.

Sosyalist hükümet, Franco’nun diktatörün büyük bir anıt mezarda gömülü olmasının diktatörlük yıllarını yücelttiğini savunuyordu.