İsmail Saymaz, bildiriyi imzalayan amiraller ile konuştu: İlk kez TELE1’de anlattı

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 11:22 pm - Güncelleme: 6 Nisan 2021 Salı 12:05 am

Gazeteci İsmail, Tele1’de yayınlanan Tuncay Mollaveisoğlu’nun sunduğu Anında Manşet programında bildiriye imza atan dört emekli amiralle konuştuğunu söyledi. Amirallerin anlattıklarını aktaran Saymaz, bildiriye ilişkin değerlendirme yaptı.

İsmail Saymaz, bu açıklama hangi ihtiyaca binaen yazıldı ve hangi sürecin sonunda yazıldı soruları üzerine 4 emekli amiralle konuştuğunu söyledi. 

İSMAİL SAYMAZ BİLDİRİNİN ARKA PLANINI ANLATTI

Emekli amiraller adlı bir WhatsApp grubunda, çağa uygun bir şekilde emekli amirallerin haberleştiklerini anlattı. Amirallerin grupta vefat, duyuru gibi başlıkların konuştuğunu aktaran Saymaz, gündemdeki iki konu üzerine de konuştuklarını söyledi. Birincisinin Montrö, diğerinin de cübbeli amiral meselesi olduğunu belirtti. Saymaz, bir süredir amirallerin kınasak mı kınamasak mı diye düşündüklerini sonunda da büyükelçilerin açıklamasının üzerinden bir bildiri yazmaya karar verdiklerini söyledi. Saymaz duyduğuna göre, siyasi olmaması adına bazı cümlelerin de tıraşlandığı bir metnin ortaya çıkmasıyla hepsinin onayının alınması suretiyle yayınlanıyor. 

İSMAİL SAYMAZ: BU BİR BASIN AÇIKLAMASIDIR

İsmail Saymaz, açıklamanın bir darbe çağrısı olmadığını belirtti. Saymaz şunları söyledi:

“Bir basın açıklamasıdır. Düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında kullanılmış bir haktır. Bu hak herhangi bir şekil şartı nedeniyle; saati, içerikteki cümleler nedeniyle insanların bu hakkı kullanması tartışma konusu edilemez. Ama eleştiriyi de hak etmez değil. Bu açıklamanın eleştiriyi hak eden iki bölümü var. Birincisi, ‘aksi halde’ diye başlayan bölümü. İlk gördüğümde anlamayamadım. Ama sonra cümlenin akışına baktığınızda anlıyorsunuz ki, cübbeli amiralin varlığı 15 Temmuz göndermesi okuyunca bu tehlikesi kast ediliyor. İkincisi, amirallere sordum ‘Niye bunu geceyarısı koydunuz’ diye. Amiraller ‘Tesadüfen, açıklama şekillendi ve koyduk. Aklımıza bunun bu şekilde yorumlanacağı gelmezdi’ açıklaması yaptı. Ülkede zaten geçmişte kötü bir hafıza var olduğu için bunun tazelenmesine sebep oluyor. Yarını bekleyebilirsiniz.”