İşletmeciler, ‘Gel al’ uygulamasına tepkili: 14 günlük karantina daha isabetli olurdu

Yayın tarihi: 25 Kasım 2020 Çarşamba 4:55 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2020 Çarşamba 6:22 pm

İçişleri Bakanlığı’nca koronavirüs tedbirleri kapsamında yayımlanan genelgeyle lokanta, kafe ve restoran gibi yeme içme yerlerinden masa ve sandalyeler kaldırılırken, paket servis ya da ‘gel- al’ uygulamasına geçilmişti. Ancak işletmeciler uygulamaya tepkili. Kadıköy’de bir kafe işletmecisi, “Esnafa hiçbir destek vermeden alınan bu tedbir bizi zorluyor. Bunun yerine 14 günlük karantina daha isabetli olurdu” önerisinde bulundu. Bir başka işletmeci ise, ‘Gel Al’ uygulamasına tepki göstererek, “Yemeğini alan sokakta yerse maskesini indirdiğinden dolayı ceza kesilecek” diye konuştu.

Lokanta, kafe ve restoran işletmecileri İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında yayımlanan genelgeyle paket servis ya da ‘gel- al’ uygulamasına geçilmesine tepki gösterdi.

“İŞ YAPAMAZ HALE GELDİK…”

Bir işletmeci, “Amaç yoğunluk ve kalabalığın önüne geçmekse, buna toplu ulaşımdan başlanılması gerekir” derken, esnafın fatura ve kira giderleri karşılanması veya ertelenmesini beklediklerini söyledi.

Alınan kararların yetersiz olduğunu ve sadece esnafı mağdur ettiğini söyleyen bir kafe işletmecisi, “Yeni tedbirlerle iş yapamaz hale geldik. Alınan kararın gözden geçirilmesi gerekiyor. Birçok kafenin gel al veya paket servis gibi hizmetleri yok. Bu bir çözüm değildir. Amaç yoğunluk ve kalabalığın önüne geçmekse, buna toplu ulaşımdan başlanılması gerekir. En riskli alanlar, toplu ulaşım araçlarıdır. Esnafa hiçbir destek vermeden alınan tedbirler, bizi zorlamaktadır. Bunun yerine; ülke genelinde 14 günlük zorunlu bir karantina kararı daha isabetli olur. Bu süreçte de, esnaf ve işletme sahiplerine destek verilmeli, fatura ve kira giderleri karşılanmalı veya ertelenmelidir. Birçok ülke böyle çözümler getirerek yasak kararı alıyor” diye konuştu.

“YEMEĞİNİ ALAN İNSAN AYAKTA MI YİYECEK?”

Bir restoran işletmecisi ise, ‘Gel Al’ uygulamasına tepki göstererek, “Gel al çözüm değildir. Yemeğini alan insanlar, ayakta mı yiyecek? Sokakta yemeye kalkışırsa, maskesini indirdiğinden dolayı ceza kesilecek. Bizler, sürekli mekânları dezenfekte edip, havalandırıyoruz. Salonlarımızı sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde yeniden düzenledik” diye sitem etti.

İşletmeci, “Sırf kapalı alanlar riskli diyorlarsa, en büyük risk toplu taşıma araçlarında var ve o alana yönelik herhangi bir kısıtlama veya düzenleme yok. Toplu ulaşım araçları, iş giriş-çıkış saatlerinde tıka basa dolu, virüsü orada kapmamak mümkün değil” ifadelerini kullanarak, AKP hükûmetin esnafı desteklemesi durumunda 14 günlük kapanma kararını memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.

Öte yandan birçok ilde yurttaşlar restorandan aldıkları yemekleri yerde yemiş, görüntülere sosyal medyadan tepki yağmıştı.