İslami Dayanışma Oyunları’nda KKTC’li sporcular yok ama Ersin Tatar var

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 9:12 am - Güncelleme: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 9:28 am

Konya’da dün gece Erdoğan’ın açılışını yaptığı 5. İslami Dayanışma Oyunları Organizasyonu’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) temsilcileri oyunlara katılamamasına rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın törene katılması tepki çekti.

“Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu, tarafından 2021 yılında yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenen 5. İslami Dayanışma Oyunları, Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. Konya’da 09-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek oyunlara 56 ülkeden, 24 branşta 4 bin 200 sporcu yarışacak.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan BM’ye tepki

LİDERLER, AÇILIŞ SERENOMİSİNE KATILDI

Konya Büyükşehir Stadı’nda düzenlenen açılış seremonisine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen Bin Abdurrahman, Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal, Kuveyt Enformasyon, Kültür ve Gençlik Bakanı Abdulrahman Al Mutairi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcileri ve büyükelçileri ile spor severler katıldı.

KKTC’DE BÜYÜK TEPKİ

İslam ülkelerinin de ambargosunu sürdürdüğü KKTC’nin temsilcilerinin müsabakalara katılamamasına rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın törene AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak katılması tepki çekti.

Konuyla ilgili Cumhuriyet’ten Onur Evrensel’e konuşan Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Burhan Gürkan, “İslam Dayanışma Oyunları ülkemize uygulanan uluslararası spor ambargosunu bir kez daha yüzümüze çarptı. Gönül arzu ederdi ki bu İslam Oyunlarında KKTC de yer alsın” dedi.

GÜLTEKİN UYSAL’DAN KKTC’DEN TEMSİLCİ OLMAMASINA TEPKİ

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, bugün başlayan 5. İslami Dayanışma Oyunları’na ilişkin, “Neticede bugün en temelde ‘tanınma’ sorunu yaşayan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ev sahibi olduğumuz ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olduğu bir birliğin organizasyonunda temsil edilmiyor. Sormazlar mı; sen tanımıyorken kim tanısın” dedi.

Gültekin Uysal İslami Dayanışma Oyunları’nda KKTC’den temsilci olmamasına tepki gösterdi