İslam Memiş’ten “gıda krizi” uyarısı! “Zaman doldu, tedbir alın”

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2023 Cuma 4:12 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2023 Cuma 4:12 pm

Yaptığı altın ve dolar tahminleri ile bilinen piyasa uzmanı İslam Memiş, bu kez de gıda enflasyonu üzerinden uyarılar yaptı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gıda enflasyonunda düşüş gibi bir bekleti içinde olunmaması gerektiği konusunda uyardı. Memiş, “Modern tarihin en ağır krizi geldi çattı. Zaman doldu, tedbir alın! Bu kriz dünyayı bunalıma sokacak. Adı: Gıda Krizi” ifadelerini kullandı.

“DÖVİZ KURUNUN YÜKSELMESİYLE ARTAN MALİYETLER AYRI BİR SORUN”

Memiş, “Küresel iklim değişikliği, enflasyon, tüketimin artması ve derin belirsizlikler… Bu nedenler sürecin tamamlanmasına neden oldu. Türkiye, son iki aydır sel ve temmuz itibariyle de kuraklık sorunu yaşıyor.Yağmur oranının fazla olması sebze ve meyvelerin çürümesine, dökülmesine, ağaçların da hastalanmasına neden oldu. Kuraklık ise hasat zamanında üretimde ciddi azalmaya neden oluyor. Döviz kurunun yükselmesiyle artan maliyetler ise ayrı bir sorun” diye konuştu.

“GIDA ENFLASYONU YÜZDE 53,92 ARTIŞ GÖSTERDİ”

Enflasyon rakamlarını yorumlayan Memiş, “Haziranda yıllık enflasyon yüzde 38,21 olurken, gıda enflasyonu yüzde 53,92 artış gösterdi. Aylık bazda gıda enflasyonu yüzde 3,02 yükseldi. İşlenmiş ve işlenmemiş gıda ayrımında sıkıntı işlenmemiş gıda fiyatlarında. Çünkü haziranda işlenmemiş gıdadaki artış yüzde 4,35 oldu.” dedi.

“RAKAMLAR ŞİMDİDEN TEHLİKEYİ İŞARET EDİYOR”

TV100’deki yazısında gıda enflasyonu üzerinden uyarılar yapan Memiş, şöyle devam etti:

“Alt gruplarda olan taze meyve ve sebzedeki artış yüzde 7,68. Önemli olan sorunun diğeri ise gıda enflasyonun dolar kadar konuşulmuyor olması. Türkiye’de 34 aydır aralıksız yükselen bir gıda enflasyonumuz var. Yani, rakamlar şimdiden tehlikeyi işaret ediyor. Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı sürekli enflasyona dikkat çekerek düşürülecek mesajları veriyorlar. TÜİK verilerine göre enflasyon rakamsal olarak gerileyebilir, ancak hane halkının enflasyonu ve gıda enflasyonun düşmesi bana HAYAL gibi geliyor. Önümüzdeki hafta ve aylarda gelecek yeni zamlar, yeni maliyet artışları daha hesaplanmadı. Gıda enflasyonunda düşüş gibi bir beklenti içinde olunmamalı.”

İslam Memiş altının yükseleceği zirveyi açıkladı