İslam Memiş’ten dolar değerlendirmesi: En az 17, 80 olması gerekiyordu

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 4:42 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 4:42 pm

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kurunun tüm dünyada hissedilen yükselişinin, Türkiye’deki baskılama nedeniyle görülmediğini anlattı. Memiş, şu an dolar kurunun 17.80 – 18.00 lira seviyesi olması gerektiğini ifade etti.

İslam Memiş, Youtube kanalı üzerinden dolarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Memiş, “Dolar tarafında içeride bir baskılama olduğu için, 17 lira üzerindeki seviyelerde ataklara çok müsaade etmedikleri için burada çok agresif bir şekilde fiyatlama görmedik.” ifadelerini kullandı.

İslam Memiş’in açıklamaları şu şekilde:

Bu hafta doların uluslararası piyasalarda ciddi anlamda diğer yatırım araçlarına karşı bir savaşı olduğunu gördük. Bunun adı resetleme süreci. Yani kovid öncesine dönmek üzere yapılan bir mücadele. Bu mücadelede dolar endeksi 107 seviyesinin üzerine kadar çıktı. Yani dolar tüm dünyada aşırı şekilde değer kazandı. Bu aşırı değer kazanı Türkiye’de yurt için piyasalarda çok görülmedi. Neden görülmedi? İki hafta önce hatırlarsanız 17.38 lira seviyesine kadar yükselen dolar TL kurunun şu anda 17.31 lira seviyesinde olduğunu gözlemliyoruz. Dolar endeksi iki hafta öncesine göre daha fazla değer kazanıp 107 seviyesinin üstüne yükselmesine rağmen dolar TL kuru iki hafta öncesinin altında. Dolar tarafında içeride bir baskılama olduğu için, 17 lira üzerindeki seviyelerde ataklara çok müsaade etmedikleri için burada çok agresif bir şekilde fiyatlama görmedik.

Normal şartlarda 17,38 lira seviyesi yukarı yönlü kırılabilirdi. Şu anda normal seviyesi 17.80 – 18.00 lira seviyesi olurdu. Neden, dolar tarafını güçlendiren faktörlerden biri dolar endeksinin yükselmesi ancak diğeri de euro dolar paritesinin 1.00 seviyesine kadar hızlı bir şekilde gerilemesi. Diğer faktör de enflasyonun da yine yükselmiş olması. Yüzde 80’e yaklaşan enflasyon nedeniyle doların iki hafta önceye göre daha yüksek olması gerekiyordu.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini yükseltti