İSİG: AKP iktidarında en az 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 5 Kasım 2023 Pazar 2:40 pm - Güncelleme: 5 Kasım 2023 Pazar 2:40 pm

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan ‘AKP’li Yıllarda İş Cinayetleri Raporu’ açıklandı. Söz konusu rapora göre, AKP’nin iktidar olduğu 21 yılda 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti.

İş yerlerinde alınmayan önlemler işçilerin canından olmasına neden olmaya devam ediyor. ‘AKP’li Yıllarda İş Cinayetleri Raporu’na göre, son 21 yıl içerisinde Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Ermenek, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, 3.Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok büyük iş cinayeti gerçekleşti.

Rapordan öne çıkan bölümler şöyle oldu:

  • AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden bugüne iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti…
  • Ülkemizde hüküm süren durum bir iş cinayetleri rejiminin varlığıdır. Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Ermenek, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, 3.Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok işçi katliamı bu dönemde meydana gelmiştir.
  • ILO ve DSÖ verilerine göre her bin işçi için yılda 4 ila 12 yeni meslek hastalığı olgusu beklenir. Yine meslek hastalıklarına bağlı ölümler, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katı düzeyinde. Ancak SGK ise her yıl 500 civarı meslek hastalığı tespit etmiş ve her yıl 5 ila 20 civarı meslek hastalığına bağlı ölüm açıkladı.
  • İş cinayetleri sonrası adaletsizlik, cezasızlık bir kural haline geldi. Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılamadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırılmış, bu cezalar para cezasına çevrilmiş ve 24 ay taksitlendirildi.
  • Çocuklar çalışması yasak olan işkollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çalıştırılmakta. Yoksulluk, 4+4+4 eğitim sistemi, çırak ve stajyerlik uygulamaları, mevsimlik tarım işçiliğinin omurgasının çocuklardan oluşturulması gibi nedenlerle üçte biri 14 yaş ve altında olmak üzere her yıl 60-70 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.
  • Her yıl 120-150 civarında kadın çalışırken hayatını kaybetti.
  • Son dönemde her yıl 100 civarında göçmen işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetlerini protesto etmek isteyen işçilere polis müdahalesi!