IŞİD-H lideriyle ilgili bilgi verene 10 milyon dolar ödül verilecek

Yayın tarihi: 8 Şubat 2022 Salı 10:44 am - Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı 10:44 am

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Irak Şam İslam Devleti Horasan (IŞİD -H) olarak bilinen grubun lideri Sanauallah Ghafari’nin yakalanması için bilgi verecek kişilere 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı.

Sanaullah Ghafari, Irak Şam İslam Devleti Horasan (IŞİD -H) olarak bilinen grubun lideri olarak biliniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz yılın kasım ayında Ghafari’yi “küresel terörist” olarak  ilan etmişti. Amerika ayrıca IŞİD-H’nin 6 ila 12 ay içinde ülke dışında saldırı düzenleyebilir hale gelebileceği hakkında uyarıda da bulunmuştu.

Amerikan ordusundan cuma günü yapılan açıklamada 26 Ağustos 2021’de Kabil’deki Hamit Karzai Havaalanı saldırısında tek bir IŞİD-H bombacısının 13 Amerikan askeri ve en az 170 Afganı öldürdüğünü bildirdi.

Amerika, yaptığı açıklamada Afganistan’daki IŞİD-H lideri Sanauallah Ghafari’nin ve Ağustos 2021’de Amerikan askerlerinin ülkeden çekildiği dönemde Kabil’deki havaalanında yaşanan saldırının sorumlularının yeriyle ilgili bilgi verene para ödülü vadetti. ABD, Ghafari ve saldırının sorumlularının bulunması için ayrı ayrı 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıkladı.

ABD, Ghafari’nin Afganistan’daki bütün IŞİD-H bağlantılı operasyonları onayladığını ve operasyonlar için mali kaynak bulduğunu savunuyor.

IŞİD-H HAKKINDA NE BİLİNİYOR?

IŞİD-H, Afganistan’da bugüne kadar ortaya çıkan en kanlı ve radikal cihatçı grup olarak biliniyor. IŞİD-Horasan grubu, 2013’te El Kaide’nin Irak kolunun ayrılarak oluşturduğu Irak Şam İslam Devleti’nin Pakistan-Afganistan bölgesindeki koluna verilen isim. Grup ilk olarak Ocak 2015’te ortaya çıkmıştı.

IŞİD 2013 Nisan’da Irak’ta kurulduktan sonra 2014’te Rakka ve Musul’u alarak hızla güçlendi. Ocak 2015’te de, yani gücünün doruklarındayken Pakistan ve Afganistan’dan Irak veya Suriye’ye giderek örgüte katılmak isteyen savaşçıları bölgede topladı; Pakistan Taliban’ından ayrılan militanları da yanına alarak IŞİD-H’nin kurulduğunu duyurdu.

Kısa bir süre sonra IŞİD’e karşı ortak hareket eden uluslararası koalisyon, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki gücünü büyük oranda bitirdi, 2017’de ise örgütü neredeyse tamamen yok ettiğini duyurdu. Savaşçı topladıkları dönemde, Taliban’ı “yeterince sert bulmayan” militanların buradan ayrılarak IŞİD’e katıldıkları biliniyor.

İtirafçı Kasım Güler: IŞİD Türkiye’de 6 kente silah gömdü