İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu Yayınlandı! 1736 emekçi işinden oldu

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 12:19 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 12:19 pm

Emek Çalışmaları Topluluğu tarafından hazırlanan ve yayınlanan 2021 yılı İşçi Sınıfı Eylemleri Raporu yayınlandı.

2021 yılında Türkiye’de eylemci işçi ve günlük eylem sayısı, işkollarına göre eylem dağılımı, eylem nedenleri, türleri, sendikaların durumu gibi verilerin ortaya çıkarıldığı çalışmada Alpkan Birelma, Ebru Işıklı, H. Deniz Sert ve Betül Kocaaslan’ın imzası bulunuyor. 468 iş yeri temelli Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla hazırlanan raporda öne çıkan veriler şu şekilde:

İş yerlerinin temel alınarak eylem vakaları incelendiğinde, eylemlere yaklaşık 83 bin işçi katılırken yüzde 47’si özel sektör çalışanları, yüzde 27’si kamu çalışanları olduğu ortaya çıktı. Eylemlerin yüzde 63’ünde basın açıklaması yapılırken, yüzde 18’i fiili grev, yüzde 15’i kalıcı direniş gerçekleştirdi. Vakaların yüzde Yüzde 32’sini toplu iş sözleşmesi sürecindeki sendikalı işçilerin gerçekleştirdiği eylemler oluştururken yüzde 26’sı işten atıldı.

KESK EYLEMLERDE İLK SIRADA

Emekçiler 2021 yılında yoğun bir şekilde sendikalaşmaya başladı. Basına yansıyan protestolarda iş yeri eylemi yaparak hakkını arayan 1736 emekçinin işine son verildiği ortaya çıktı. En çok eylem yapan sendikaların başında 51 vaka ile KESK’e bağlı SES gelirken, Birleşik Metal-İş 49 ikinci sırada, Türk Metal ise 43 vaka ile üçüncü sırada yer aldı.

Vakaların yüzde 20’sini ekonomik krizden ve enflasyon etkilenen emekçi sınıfının “geçinemiyoruz” ilkesiyle yaptığı genel eylemler oluşturdu.

Sefalet zammına karşı belediye işçilerinden grev kararı