İşçi sınıfı 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı!

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2023 Pazartesi 11:10 am - Güncelleme: 1 Mayıs 2023 Pazartesi 4:51 pm

‘1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’ bu yıl da geçen yıl olduğu gibi İstanbul Maltepe’deki miting alanında kutlandı. Siyasi parti, STK ve sendika üyelerinin yanı sıra binlerce yurttaş 1 Mayıs coşkusunu yaşadı. Sendika temsilcileri, mitingde yaptıkları konuşmada 1 Mayıs’ın kutlama alanının Taksim Meydanı olduğunu vurgularken, 14 Mayıs seçimlerini işaret ederek “Bu Taksim’in yasaklı olduğu son bayramımız” mesajı verdi.

İstanbul Maltepe’de sabah saatlerinde 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları başladı. Alanının bulunduğu Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nın çevresi ve sahil yolunun bir kısmı kutlama öncesi polis ekipleri tarafından kapatıldı. Sahil yolunu kullanmak isteyen sürücüler, alternatif yollara yönlendirildi.

KAYPAKKAYA FLAMALI GRUP GÖZALTINA ALINDI

Maltepe’deki 1 Mayıs alanına giriş yapan bazı grupların İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle ısrarını sürdürünce polis müdahale etti. Gözaltına alınan en az 10 kişi miting alanından çıkarıldı.

POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE

Alana toplu bir şekilde giriş yapan sendika üyeleri ile polis ekipleri arasından gerginlik yaşandı. Yaşanan arbedede polis ekipleri, sendika üyelerine biber gazıyla müdahale etti.

TİP’TEN KILIÇDAROĞLU PANKARTI

1 Mayıs kortejinde pankart açan Türkiye İşçi Parti üyeleri, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın yer aldığı bir pankart açtı. Pankartta, “1 oy TİP’e, 1 oy Kemal’e” ifadeleri yer aldı.

Türkiye İşçi Partisi’nin pankartı: 1 oy TİP’e, 1 oy Kemal’e

ARZU ÇERKEZOĞLU: BU 1 MAYIS TAKSİM’İN YASAKLI OLDUĞU SON 1 MAYIS

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu miting öncesinde TELE1 canlı yayınına konuk oldu. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bunan Çerkezoğlu, 14 Mayıs’taki seçimi işaret ederek “Bu 1 Mayıs, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs” dedi.

Çerkezoğlu şunları söyledi:

“1 Mayıs, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Yılın 364 günü çalışan, üreten işçiler ve emekçiler, yılın bir günü, sadece ülkemizde değil dünyanın her yanında sınıf kardeşlerimizle, umutlarımızı, hayallerimizi, taleplerimizi birleştirdiğimiz bir gün.

Biz Türkiye’de 1 Mayıs bu yıl çok özel bir tarihsel anda karşılıyoruz. Hem deprem felaketinin hepimizin yüreğinde açtığı yaralar, diğer taraftan da Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birinin arifesinde 1 Mayıs’ı karşılıyoruz.

“1 MAYIS MEYDANI TAKSİM MEYDANI’DIR”

“Maltepe’deyiz, sabah erken saatlerde Taksim’e çelengimizi bıraktık. Türkiye’de 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı’dır. Biz o meydanda yıllarca süren mücadeleler sonucunda sadece Türkiye’nin değil dünyanın en büyük 1 Mayıs’larını yaptık. 1976’da ilk kez DİSK’in öncülüğünde başladı. 1977’de onlarca arkadaşımızı kaybettik. Yıllarca Taksim’in ve 1 Mayıs’ın özgürleştirilmesi için mücadele verdik. 2010, 2011 ve 2012’de Taksim Meydanı’nda çok büyük 1 Mayıs’lar yaptık. Ama 2013’ten bu yana meydan yine yasak. Haksız, hukuksuz, mahkeme kararlarını çiğneye çiğneye Taksim Meydanı’nı işçi sınıfına kapalı tutmaya devam ediyorlar.”

“2023 1 MAYIS’I TAKSİM’İN YASAKLI OLDUĞU SON 1 MAYIS”

“Toplumsal hafızayı silmek için yapıyorlar bunu. 1 Mayıs, dünyanın her yerinde işçilerin kendi belirlediği alanlarında, kentlerin merkezinde kutlanır. Bu çok temel bir haktır. Taksim Meydanı bu açıdan çok kuvvetli bir meydandır. Çok kuvvetli bir politik ve tarihi anlamı var. 1977’den Gezi’ye kadar çok önemli anlamı olan bir meydan. Milyonların, mevcut iktidara itirazlarını Taksim Meydanı gibi bu kadar kuvvetli bir alanda ifade etmesinden çekiniyor iktidar. İnanıyoruz, biliyoruz ki bu yılki 1 Mayıs’ı Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. 14 Mayıs yeni bir başlangıç olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı’nda buluşacağız, kol kola gireceğiz.”

KİTLELER ALANA GİRİŞ YAPTI

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde bir araya gelen katılımcılar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması için Maltepe Etkinlik Alanı’na yürüyor. Katılımcılar saat 12.45 itibarıyla alana giriş yapmaya başladı.

Talepleriyle 1 Mayıs kortejlerini dolduran emekçiler, sloganları, halayları ve pankartlarıyla 1 Mayıs coşkusunu yaşadı.

ARZU ÇERKEZOĞLU: EŞİTLİĞİN, ÖZGÜRLÜĞÜN, BARIŞ VE ADALETİN TÜRKİYESİ’Nİ KURACAĞIZ

1 Mayı İşçi ve Emekçiler Bayramı programı, koro gösterisinin ardından Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasıyla başladı.

Çerkezoğlu, işçi sınıfına şu sözlerle seslendi:

İşçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, sınıf kardeşlerimiz, merhaba.

Sizleri DİSK adına sevgiyle, saygıyla ve 1 Mayıs’ın umuduyla selamlıyoruz.

Sevgili arkadaşlar, yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Emeğimizi, ekmeğimizi çaldılar. Bu düzende hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, sendika ve grev haklarımızı gasp ettiler. Adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını toprağını, kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmadılar, kirlettiler. Bu yıkım iktidarının yaptıkları saymakla bitmez.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu

Bir doğal afet olan depremi, bir felakete dönüştürdüler. Bunun bedelini çok ama çok acı ödedik. Bugün 1 Mayıs’ı ülkemiz açısından son derece tarihsel bir açıdan kutluyoruz. Bugün burada ve ülkenin dört bir yanında yan yana ve omuz omuzayız. Yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri, zorbalıkla adalet, istibdatla hürriyet arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs’ta da omuz omuza olacağız. Bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Burada söz verelim. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu düzeni, ekmeğimizi patronların insafına, kentlerimizi rantçılara, haklarımızı tek kişinin keyfine bırakan bu düzeni yıkacak mıyız? Bu daha başlangıç. Bu düzeni değiştireceğiz.

Eşitliğin, özgürlüğün, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. Üretenlerin yöneten olduğu bir düzeni kurana kadar mücadeleye var mısınız? İnanıyoruz ki bu 1 Mayıs, 2023 1 Mayıs’ı Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı’nda buluşacağız. Yitirdiğimiz evlatlarımızın adını taşıyan ağaçların arasından and olsun ki kol kola yürüyecek, Taksim Meydanı’na yürüyeceğiz.

‘Yok edeceğiz insanın insana kulluğunu, bu davet bizim. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine bu hasret bizim’. Bayramımız kutlu olsun.

ŞÜKRAN KABLAN YEŞİL: 15 MAYIS SABAHINDA KOL KOLA ÇİÇEKLİ SABAHLARA UZANACAĞIZ

Çerkezoğlu’nun ardından, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil kürsüye geldi.

Yeşil, konuşmasında şunları dile getirdi:

Bu 1 Mayıs’ta; emekçilerin, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, kadınların, gençlerin, LGBT+’ların bitmeyen bir öfkesi var. Pandemiden savaşlara, ekonomik krizden ekolojik yıkımlara, selden depremlere, yaşamımızı ve coğrafyamızı talan eden bu tek adam rejimine yönelmiş bitmeyen bir öfkemiz var.

Bugüne kadar sermayeden yana, emek ve kadın düşmanı politikalarla,  özelleştirmelerle çalışma yaşamını güvencesizleştiren, kamusal hizmetleri tasfiye edilmesinin faturasını çok ağır bir şekilde 6 Şubat’ta bizlere ödettiler. Bir kez daha 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren 10 binlerce canımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil

Geçen 3 aylık süreye rağmen, insani ihtiyaçların karşılanmadığı, su ve barınma sorunlarının düzeltilmediği, gıda kolilerinin seçim arabalarında taşındığının öfkesi var bu meydanlarda.

Biz bir kez daha hep birlikte bu meydanı dolduran 100 binler olarak haykırıyor ve söz veriyoruz: 6 Şubat depreminde sesimizi enkazın altında boğan bu iktidara, bu tek adam rejimiyle hesaplaşacağız. Yargı önünde hesap verecekler.

Savaşa ve militarizme karşı, barış içinde bir yaşam özleminin öfkesi hakim bu meydanda. Sermayelerin saldırılarına, işten çıkarmalara, KHK hukuksuzluğuyla işimizden, ekmeğimizden edilmeye, sendikal hak ve özgürlüklerimizin keyfi şekilde engellenmesine bitmeyen bir öfkemiz var bu 1 Mayıs’ta.

Aydınlık ve onurlu bir gelecek mücadelesinin adı olan Gezi Direnişi tutsaklarının, ‘Gezi umuttur, dimdik ayakta’ diye haykıran adalet mücadelesinin öfkesi var bu 1 Mayıs meydanlarında. Bu öfkemiz 1 Mayıs’tan 14 Mayıs’a bu baskı ve zulme karşı mutlu bir geleceğin filizleneceğinin umudu da var aslında bugün.

Hepinizi 15 Mayıs sabahında kol kola, omuz omuz çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla selamlıyorum.

EMİN KORAMAZ: ÇARESİ YOK TEK ADAM REJİMİNE KARŞI BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ

Yeşil’in açıklamalarının ardından, mitingde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuştu.

Koramaz’ın açıklamaları şöyle:

İktidarın baskısına, zorbalığına, şiddetine boyun eğmeyenlere selam olsun. Türkiye işçi sınıfına selam olsun. Buradan da bir selam da Taksim 1 Mayıs Meydanı’na yapılan yasadışı inşaat çalışmalarını yargıya taşıdıkları için, kamuoyu yarattıkları için, tam 1 yıldır mahpus tutulan TMMOB’tan arkadaşlarım, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve tüm Gezi tutuklularına gönderiyorum. Selam olsun Gezi’ye.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz

Sevgili dostlar, bu 1 Mayıs’ı çok önemli bir tarihsel eşikte kutluyoruz. 13 gün sonra tarihi bir seçim yapılacak. Biz bu seçimlerde bu ülkeyi 5 yıl boyunca yönetecek olan Cumhurbaşkanını ve Meclis’teki milletvekillerini seçmeyeceğiz. Bu seçimlerde Cumhuriyetin geleceğiyle, tek adam diktatörlüğünü oylayacağız. Bu nedenle bu seçimler önemli. Biz bu seçimlerde, gerici, bağnaz ve laiklik karşıtı bir zihniyetle, laikliği oylayacağız. Gerici anlayışla, kadınların özgürlüğü arasında bir seçim yapacağız.

Bu seçimde emek düşmanı, baskıcı, otoriterlikle, insanca anlayış ve toplumca anlayış arasında bir seçim yapacağız. Hepimize çok büyük görevler düşüyor. Bu tek adam rejimi karanlığını aydınlığa çevireceğiz. Çocuklarımızın yarını için hepimizin çok önemli bir çalışma yürütmesi oldukça önemli. Çaresi yok. Bu seçimleri biz kazanacağız.

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: KARARLIYIZ, DEĞİŞTİRECEĞİZ

Koramaz’ın ardından Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Fincancı şöyle konuştu:

Biz kararlıyız, birlikte değiştireceğiz. Bu yıl 1 Mayıs’ta yasımızla, öfkemizle, bizi zapturapt altına almaya çalışanlara, memleketi enkaz altında bırakanlara inat, emeğimizle ördüğümüz örgütlü dayanışmayla mücadele sözümüz her zamankinden güçlü ve kararlı olmalı. Sermayeye peşkeş çekilen yaşamlarımıza sahip çıkmak, 20 yıllık iktidarda emeklerimizi değersizleştirenlere karşı sözümüzü korumak, yarattıkları yıkımı durdurmak bizlerin elindedir.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı

Türk Tabipleri Birliği olarak, mesleğimizin ve örgütümüzün tarihsel birikimine güveniyoruz. Meydanlarda, yollarda, grevlerde, kölelik koşullarında çalışmaya zorlanan, her gün şiddete uğrayan, umudunu yitirmekte olan meslektaşlarımızın sesi olduysak, mücadeleye hazırız. En uzun çalışma saatleri, en fazla ölüm, en düşük ücretlere, bizi bu kölelik düzenine mahkum eden, afetleri felaketlere dönüştürmekten kaçınmayan, bizleri susturmak sindirmek adına hapse atan güvenlikçi bir OHAL rejimi altında girerken, doğayı talan edenlerle karşılaşma zamanıdır.

AHMET TARIK İŞMEN: EMEKÇİLER KAPİTALİZMİN ACIMASIZ YÜZÜYLE SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen ise şunları söyledi:

Bir kısım kandırılmış yığınlar, çeşitli vaatlerle bu gayrimeşru düzenin kalkanları olmaktan geri durmuyorlar. Bugün ülkemizde güvensiz çalışmanın her alanda yaygınlaştırılmasıyla ya da iş yerlerindeki sendikalar baskı ve korkuyla yok edilmeye çalışılmaktadır.

Ülkenin üretin toplumsal zenginlikten aldıkları pay azalırken, sermaye emek sömürüsüne devam etmektedir. Hukuk, hukuku çiğneyenlerin emrine girmiştir. Gruplar, kapitalizmin acımasız yüzü ile sindirilmeye çalışılıyor. Emekçiler, bugün yeni bir toplumsal düzene başlangıç için irade gösteriyorlar. Tekçi, dayatmacı yönetime karşı adalet taleplerimizi bir kez daha seslendiriyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen

Önemli tarihsel bir eşikteyiz, bizler insan emeğinin ve alın terinin en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bizler, kamusal varlıklarımızın sermayeye peşkeş çekilmesine, kentlerimizin, doğamızın yağmalanmasına karşı çıkıyoruz. Bizler barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz. Bizler, bilimin aydınlığında laik bir ülkede yaşmak, insanca bir düzen istiyoruz. İnanıyoruz ki bizler bu sefer kazanacağız.

Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Emek Bayramı, yaşasın halkların kardeşliği.

 

Taksim’de 1 Mayıs! Gözaltılar var

Küba’da 63 yıl sonra bir ilk! 1 Mayıs yürüyüşü iptal edildi