Kadınlar Vestel önünde eylemdeydi: Kadınları hak aradıkları için işten çıkaranlar İstanbul Sözleşmesi’nin tam karşısında yer alanlardır

Yayın tarihi: 2 Aralık 2020 Çarşamba 10:19 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2020 Çarşamba 11:38 pm

Vestel’deki haksız yere işten çıkarmaları protesto eden İşçi Kadın Meclisleri, “Patronlar ve bu sistem bu koşullarda ölümden kaçınmamıza bile izin vermiyorsa, bunun karşısında mücadele etmek hepimizin görevi.” dedi.

İşçi Kadın Meclisleri, bugün İstanbul, Ankara, Kayseri ve Konya’da Vestel önlerinde buluşarak “Vestel yüzde 553 kar ediyor, işçileri işten atıyor” dedi.

İstanbul’da Zorlu Center’ın önünde gerçekleşen eylemde İşçi Kadın Meclisleri adına konuşan Berfin Özen, “Kadınları hak aradıkları için işten çıkaranlar İstanbul Sözleşmesi’nin tam karşısında yer alanlardır” dedi.

Özen, şöyle konuştu:

“Vestel, zaten alınması gereken önlemleri dile getirenleri işten çıkarırken sadece Covid-19 sürecinde yüzde 553 kar etti. Biliyoruz ki pandemi sürecinde işten çıkarmalar yasaklandı; işçilere ‘Ya korona ya 1170 lira’ dediler. Bu ya işe gidip koronadan ölürsün ya da 1170 lira olan ücretsiz izin ücretiyle geçinmeye çalışırsın demektir. İşte bütün bunlar bir avuç patronun karı için yapıldı. Vestel de diğer patronlarda pandemi döneminde işten çıkarmak için yöntemler geliştirdiler; önce bir buçuk iki saat uzaklıktaki başka bir iş yerine göndermeye çalışıyorlar işçiyi işçi kabul etmezse istifaya zorluyorlar. Vestel yönetimi ve Zorlu Holding İstanbul Sözleşmesi tartışmalarında ve 8 Martlar’dan kadın istihdamından dem vuruyorlardı. Şöyle reklamlar yapıyorlardı: 365 gün kadınlar günü diye. Bu kadınlar üzerinden PR yapmaktır. Kadınları haklarını aradıkları için işten atanlar İstanbul Sözleşmesinin tam karşısındadır. Biz bu sahte açıklamaların değil işçi kadınların yanındayız. İşçi Kadın Meclisleri olarak üyelerimiz haklarını alana Vestel’in yakasında olacağız.

Biz tüm işçilere diyoruz ki istemediğiniz hiçbir şey için kağıt imzalamayın. Zorunda değilsiniz, hakkınızın peşine düşebilmek için asla hiçbir şeyi imzalamayın. Patronlar ve bu sistem bu koşullarda ölümden kaçınmamıza bile izin vermiyorsa, bunun karşısında mücadele etmek hepimizin görevi. Mücadele edeceğiz”

Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi daha işten çıkardı