İş insanı Mahmut Osman: Suriyelileri göndermeye kalkarlarsa karşılarında Türk iş insanları durur

Yayın tarihi: 30 Kasım 2021 Salı 7:18 pm - Güncelleme: 14 Ocak 2022 Cuma 1:00 pm

Suriyeli İş İnsanı Mahmut Osman, Türkiye’de işsizlik olmadığını iddia ederek “Suriyelileri göndermeye kalkarlarsa karşılarında Türk iş insanları durur” dedi.

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı’nın (TÜSES) “Göçün Ekonomi Politiği” konulu toplantısında konuşan Suriye Uluslararası İş Derneği Başkanı Mahmut Osman, Suriyeli iş insanlarının Türkiye’deki sorunlarına ve beklentilerine dair bilgi verdi. Osman’ın verdiği bilgiye göre Suriyeli iş insanları Türkiye’de daha çok gıda, turizm, inşaat ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Osman, “Suriyeliler vergi vermiyor” iddiaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de kim olursa olsun ister Suriyeli olsun ister Avrupalı, Amerikalı olsun burada bir işletme açınca işletmenin tüzel kişiliği Türk tebaasına bağlıdır. Ortakları kim olursa olsun. Çoğu zaman iş insanları işle mültecileri birbirlerine karıştırıyor. Çeşitli uluslararası kuruluşlarca mültecilere yönelik eğitim, sağlık noktasında tahsis edilen fonlar var. Bunlar aracılığı ile bakanlıklar ve kurumlar aracılığıyla Türkiye’deki iş insanlarına değil ama mültecilere çeşitli konularda hizmet sunulabiliyor. Bir Suriyeli sağlık kurumuna gidince bedava hizmet. Uluslararası bir kuruluştan, devletten yardım alındıysa o yardımı kullanmış oluyor. Ya da nakdi bir yardım gelmiş o aktarılıyor. Yoksa Türkiye hazinesinden alıp Türkiye’deki Suriyeli mültecilere bir şey verilmiyor”

Osman’ın Independent’a verdiği röportajın öne çıkan kısımları şu şekilde:

“TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK YOK, İŞ BEĞENMEZLİK VAR”

“Türkiye’de işsizlik yok. İş beğenmezlik var. Biz parayla ilan veriyoruz, her yere ilan veriyoruz nitelikli, yetişmiş eleman bulamıyoruz. Yok… Türk de yok yabancı da yok. Ha kim var? İşini daha iyi konuma yükseltmek isteyen, daha iyi şartlarda iş arayanlar geliyor. Ama ‘ben işsizim, işsiz kaldım’ diyen Türkiye’de şu anda ne yabancı ne Türk var. Varsa bana gelsin.”

“GÜÇLERİ VARSA GÖNDERSİNLER”

Türkiye siyasetinde çok sık konu oluyor. Bazı muhalefet partileri iktidara gelmeleri halinde Suriyelileri kendi rızalarıyla ülkelerine göndereceklerini söylüyor. Suriye ile barışılsa bile Suriyeliler döner mi?

“Dönerler mi o başka ama gönderebilirler mi hayır gönderemezler. Güçleri varsa göndersinler bakalım. Karşılarında çok ciddi bir Türk iş adamı, Türk insanı duracaktır. Kardeşim sen benim işimi bozuyorsun, nereye gönderiyorsun, kimi gönderiyorsun? Kamplarda kalan birileri varsa belki onları gönderebilirler normal ama iş yapan, şu an iş pozisyonda mimar olsun, mobilyacı olsun bilhassa ara elaman dediğimiz usta konumunda olan insanlara gelecek iktidar baskı yapmaya kalkarsa karşılarında Türk iş insanlarını bulacaktır.”

“SURİYELİLER DIŞARIDAN CİDDİ SERMAYE GETİRDİLER”

“Yani Suriyelilerin gönderilmesine önce Türk iş dünyası buna karşı çıkar diyorsunuz?”

“Ciddi anlamda bir entegrasyon oldu. İç içe et tırnak gibi birbiriyle iş yapıyorlar, yardımlaşıyorlar. Burada Suriyeliler dışarıdan çok ciddi bir sermaye getirdiler. Kendi sermayeleri değil. Dışarıda tanıdıkları çevrelerinden çok ciddi sermaye getirdiler, yatırım yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Ciddi ihracat yapıyorlar. Günlük siyaset içinde çekişme olur herkes her şeyi diyebilir oy devşirmek. Siyasetçiler türlü türlü savlar ortaya koyabilirler ama uygulama noktasında zannetmiyorum bu kolay değil.”

İsrail Suriye’ye yine saldırdı: 2 ölü 7 yaralı var