İran’dan Türkiye’ye doğal gaz akışı yeniden başladı

Yayın tarihi: 21 Ocak 2022 Cuma 5:57 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 6:00 pm

İran haber ajansı Shana Türkiye’ye doğal gaz akışının yeniden başladığını bildirildi. Daha önce 10 gün süreceği açıklanan kesintiyle ilgili Botaş’tan henüz açıklama yapılmadı.

Daha önce 20 Aralık’tan itibaren İran Milli Gaz Şirketi’nin (NIGC) teknik bir arızayı gerekçe göstererek Gürbulak giriş noktasından Türkiye’ye doğal gaz arzını 10 gün süreyle durdurduğu açıklanmıştı. Shana NIGC’ye dayandırdığı haberinde Türkiye’ye gaz ihracatının kısa süreliğine askıya alınmasının, Türkiye’deki basınç yükseltme istasyonunun basıncı azaltarak gaz alabilmek için değişiklik yapmak zorunda kalmasından kaynaklandığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) duyuruda, NIGC tarafından Türkiye’ye sağlanan gazın teslimat basıncı ve miktarı 17 Ocak itibarıyla azalmaya başladı ve doğal gaz alımı günlük kontrat miktarının yaklaşık üçte biri seviyesine kadar düştü. NIGC tarafından BOTAŞ’a yapılan bildirimde, teknik bir arıza gerekçe gösterilerek, Gürbulak noktasından Türkiye’ye doğal gaz arzının mücbir sebepten dolayı 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren 10 gün süreyle yapılamayacağı bildirilmişti.

İran’ın gaz arzını durdurmasının ardından BOTAŞ yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarını sınırlamıştı. Yazıda Kademe 1 hesabı dışındaki hesaplamalarda yer alan hesaplamadaki aylık tüketim miktarının 1 güne karşılık gelen miktarın yüzde 60’ı kadar gaz çekme talimatı verilmişti.

İran Türkiye’ye gaz arzını geçici süreyle durdurdu