İran’dan Salman Rüşdi’ye yapılan saldırıya ilişkin ilk açıklama

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 12:45 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2022 Pazartesi 12:49 pm

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yazar Salman Rüşdi’ye ABD’de yapılan bıçaklı saldırıya ilişkin iddiaları ‘kesin dille yalanladı.’

İran’dan, ‘Şeytan Ayetleri’ kitabının yazarı Salman Rüşdi’ye yapılan saldırıyla iddialara ilişkin açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rüşdi’ye yapılan saldırıyla ülkesinin ilişkisinin olmadığını söyledi.

Rüşdi cuma günü konuşmacı olduğu konferansta bıçaklı saldırıya uğramıştı. ABD medyası önce solunum cihazı bağlanan daha sonra çıkarılan Rüşdi’ye saldıran kişinin İran sempatizanı olduğunu öne sürmüştü. Rüşdi’ye saldıran kişinin Lübnan asıllı ABD’li bir ailenin çocuğu olan 24 yaşındaki Hadi Matar olduğu öğrenilmişti. Matar’ın cinayete teşebbüs ve saldırı suçlamalarıyla yargılandığı mahkemede suçlamaları kabul etmediği bildirilmişti.

Salman Ruşdi solunum cihazından çıktı

‘BUNU RESMİ VE KESİN OLARAK YALANLIYORUM’

Başkent Tahran’daki basın toplantısında soruları yanıtlayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, “Batı’da bazı medya kuruluşlarının Rüşdi’ye saldıran kişiyi İran’la irtibatlandırmalarına” dair soruya “Ben bunu resmi ve kesin olarak yalanlıyorum. Hiç kimsenin İran’ı suçlamaya hakkı yoktur” dedi.

Kenani yine aynı konudaki bir başka soru üzerine Tahran yönetiminin olayla ilgisi olmadığını yineledi ve “Bizim (Rüşdi’ye) saldırıyı düzenleyen kişiyle ilgili malumatımız, sadece ABD basınından duyduğumuzdan ibarettir; konuyla ilgili bilgimiz yok” ifadelerini kullandı.

Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi’nin durumu kritik! Saldırganın kimliği belirlendi

HUMEYNİ ‘ÖLÜM FETVASI’ VERMİŞTİ

1980’lerde yazdığı ‘Şeytan Ayetleri’ kitabıyla İslam dünyasının tepkisini çeken Rüşdi hakkında, dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti. Humeyni’den sonra ülke liderliği makamına gelen Ali Hamaney de Rüşdi hakkındaki fetvanın değiştirilemez olduğunu belirtmişti.

“Şeytan Ayetleri”nin yazarı Salman Rüşdi saldırıya uğradı