İran’dan İsrail’e hava saldırısı! İşte dakika dakika gelişmeler…

Yayın tarihi: 13 Nisan 2024 Cumartesi 11:04 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2024 Pazar 3:21 pm

İsrail devlet televizyonu KANN tarafından servis edilen haberde İran’ın, İsrail’e İHA saldırısı başlattığı belirtildi. İran devlet televizyonunda saldırı doğrulandı. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın 200’den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze fırlattığını söyledi. Öte yandan Hizbullah İsrail’in savunma gücü Demir Kubbe’yi vurduğunu açıklarken İsrail de Lübnan’ın güneyine hava saldırısı gerçekleştirdi.

İran devlet televizyonunun haberinde, “Devrim Muhafızları Ordusu, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı.” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari televizyondan yaptığı açıklamada İran’ın 200’den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze fırlattığını söyledi. Saldırılar sonucunda bir kız çocuğunun yaralandığı ve bir askeri tesiste küçük çaplı hasar meydana geldiği bildirildi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

15.19| İRAN: YENİ HAREKAT YOK

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi.

14.00| İRAN İÇ HAT UÇULARI İPTAL EDİLDİ

İran’da, İsrail’e düzenlenen hava saldırısının ardından iç hat uçuşları pazartesi gününe kadar iptal edildi.

13.17| İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRACAĞIZ DEDİK, HALA GEÇERLİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz,  İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzelerle düzenlediği saldırıya ilişkin ordu radyosuna açıklama yaptı.

“İran İsrail’e saldırırsa biz de saldıracağız dedik ve bu hala geçerli” diyen Katz, müttefikleriyle işbirliklerini derinleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

13.00| İRAN FRANSA, İNGİLTERE, ALMANYA BÜYÜKELÇİLERİNİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

İran, Tahran’daki Fransa, İngiltere ve Almanya büyükelçilerini “İsrail’in İran aleyhine girişimleri karşısındaki tutumlarına tepki olarak” Dışişleri Bakanlığına çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiliz Büyükelçi Simon Shercliff, Fransız Büyükelçi Nicola Resch ve Alman Büyükelçi Hans Udo Muzel’in ayrı ayrı çağrıldığı belirtildi.

Büyükelçilere, İsrail’in İran aleyhine girişimleri ve Suriye’deki konsolosluğuna yönelik saldırısı hatırlatılarak, ülkelerinin, İsrail’in bu girişimleri karşısında sorumsuzca tutum sergilediği iletildi.

12.52| REİSİ: HER TÜRLÜ GİRİŞİMİ DAHA GÜÇLÜ KARŞILIK VERECEĞİZ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail’in, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi. Reisi İran’ın resmi ajansı IRNA’da yayımlanan açıklamasında İsrail’e düzenlenen operasyonun Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı ‘meşru müdafaa’ kapsamında gerçekleştirildiğini savundu. Reisi, ülkesi aleyhine gerçekleştirilecek her türlü girişime daha güçlü karşılık vereceklerini kaydetti.

12.32| ÜRDÜN’DEN AÇIKLAMA

Ürdün resmi ajansı Petra’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran ile İsrail arasında artan gerilime karşı itidalli olma ve ciddi sonuçlar doğuracak hiçbir tırmanışın içine sürüklenmeme çağrısında bulundu. Ürdün ordusundan yapılan açıklamada da ülkenin hava sahasına giren kimliği belirsiz bir nesneye müdahale edildiği bildirdi.

11.33| HAMAS: İRANIN SALDIRISI DOĞAL TEPKİ

Hamas Hareketi, İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki diplomatik misyonunu hedef alan İsrail’e düzenlediği hava saldırısını “doğal bir tepki” ve “hak edilmiş bir yanıt” olarak değerlendirdi.

11.30| İRAN: OPERASYONUN DEVAMINI DÜŞÜNMÜYORUZ

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, “Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok.” dedi. tel Aviv yönetiminin, İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğuna saldırarak kırmızı çizgiyi aştığını belirten Bakıri, İran’a yönelik yeni bir saldırının olması durumunda İsrail’e daha geniş kapsamlı bir saldırı düzenleyeceklerini ifade etti.

Sivil yerleşim yerleri ile ekonomik bölgelerin vurulmadığını kaydeden Bakıri, çok daha fazla füze atabilme kabiliyetine sahip olmalarına rağmen İsrail’e saldırının uyarı seviyesinde kalmasına çaba gösterdiklerini kaydetti.

11.21| İTALYA G7 LİDERLERİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İtalya, G7 liderlerini İran’ın İsrail’e saldırısını tartışmak üzere toplantıya çağırdı. İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri, İran’ın İsrail’e saldırısını görüşecek.

10.42| IRAK, ÜRDÜN VE LÜBNAN HAVA SAHALARINI AÇTI

Irak, Ürdün ve Lübnan, dün gece İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan kamikaze insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı.

09.30| AB’DEN KINAMA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.

08.55| İSRAİL ORDUSU: İRAN 290 FÜZE VE İHA’YLA SALDIRDI

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN’ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail’e saldırı düzenledi. İran’ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail’e Lübnan’dan da yaklaşık 40, Yemen ve Irak’tan da bireysel olarak füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.

07.43| TAHRAN’DAKİ HAVALİMANINDA UÇUŞLARIN İPTAL SÜRESİ UZATILDI

Tesnim Haber Ajansına göre, Tahran kent merkezinde yer alan Mihrabad Havalimanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Havalimanı, 02.30 ile 07.30 arası kapatılmış ve bu saatler arasındaki tüm uçuşlar iptal edilmişti. Bu aralık, öğlen 12.00’ye kadar uzatıldı” ifadelerine yer verildi.

07.30 | İSRAİL HAVA SAHASINI UÇUŞLARA YENİDEN AÇTI

İsrail yönetimi, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapatmıştı. Yeni yapılan bir açıklama ile İsrail, saat 07.30’dan itibaren hava sahasını yeniden uçuşa açtığını duyurdu.

07.20|LÜBNAN: İSRAİL’E KARŞILIK VERDİK

Lübnan’daki Hizbullah Hareketi, İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki köy ve beldelere hava saldırıları düzenlediği, ölen ve yaralanan sivillerin olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, bu saldırıya karşılık olarakGolan Tepeleri’ne katyuşa füzelerinin atıldığı ifade edildi. İsrail de daha sonra yaptığı açıklamada, Lübnan’dan Golan Tepeleri’ne 28 füze atıldığını bildirmişti. Açıklamada, saldırı sonucu herhangi hasar veya can kaybı yaşanmadığı aktarılmıştı.

07.06| ABD SAVUNMA BAKANINDAN AÇIKLAMA

BBC’nin aktardığına göre, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıyı kınayan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin İran’la ‘çatışma arayışında olmadığını’ ancak ülkesinin ‘İsrail’in savunmasını desteklemek için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini’ ve ABD güçlerinin ABD birliklerini ve ortaklarını koruyacak duruşta kalacağını söyledi

07.02| BREZİLYA’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Brezilya, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırısının ardından, taraflara “maksimum itidal” çağrısında bulundu. Brezilya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Brezilya’nın, Gazze Şeridi’nde çatışmaların başlamasından bu yana husumetin Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve şimdi de İran gibi ülkelere yıkıcı şekilde yayılabileceği konusunda uyarıda bulunduğu da hatırlatıldı.

06.33| İSRAİL VE ABD’NİN SAVUNMA BAKANLARI GÖRÜŞTÜ

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Austin, Gallant’tan, İsrail’in, İran saldırılarına herhangi bir karşılık vermeden önce ABD’yi son gelişmeler hakkında bilgilendirmesini istedi.

06.22| BİDEN’DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, “İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak’taki bağlantılı örgütleri, bugün İsrail’deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum” açıklamasını yaptı.

Netanyahu’yla konuşan Biden’dan İsrail’e destek açıklaması

05.11| KIZILKALKAN: 31 KİŞİ HAFİF YARALANDI 

İsrail’de saldırılar nedeniyle yaralı olmadığı açıklandı. Ancak İsrail’in acil yardım ve kan bankası servisi Kızılkalkan 31 kişinin sığınaklara kaçarken hafif yaralandığını veya panik atak nedeniyle fenalaştığını duyurdu.

04.59| ARJANTİN VE PARAGUAY’DAN İSRAİL’E DESTEK AÇIKLAMASI

Güney Amerika ülkelerinden Arjantin ve Paraguay, İran’ın insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı başlatmasının ardından İsrail’e desteğini duyurdu.

04.53| İSRAİL’DEN BMGK’YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti. Çağrının ardından BMGK acil toplanma kararı aldı.

İsrail’den BMGK’ye ‘acil toplantı’ çağrısı

04.47| BM’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis, İran’ın İsrail’e hava saldırısıyla ilgili, tüm taraflara itidal çağrısı ve olayların bölgesel bir savaşa dönüşmemesi uyarısında bulundu. Francis, şu ifadeleri kullandı:

“İran’ın verdiği karşılık, Orta Doğu’daki halihazırda gergin ve hassas barış ve güvenlik ortamını daha da karıştırmaktadır. Bölgedeki tüm aktörlere tansiyonun daha da artmasından kaçınmaları konusunda en üst düzeyde itidal çağrısında bulunuyorum.”

04.37| NETANYAHU VE BİDEN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Binyamin Netanyahu’nun sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı’nın telefonda görüştüğünü aktardı. Biden, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve Netanyahu’ya “İsrail’e desteklerinin tam olduğu” mesajını verdiğini belirtti.

Netanyahu on the phone

04.27| İRAN’DA SALDIRIYA DESTEK GÖSTERİSİ

İran’ın başkenti Tahran’daki İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliği binası önünde toplanan bir grup, İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava araçlarıyla (İHA) başlattığı saldırılara destek vererek gösteri düzenledi. İran ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail aleyhine slogan attı.

04.15| İSRAİL SAVAŞ KABİNESİNE YETKİ VERDİ

İsrail Güvenlik Kabinesinin, İran’ın saldırısına yanıt için Savaş Kabinesine yetki verdiği bildirildi. Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, bu adımla Savaş Kabinesinin, Güvenlik Kabinesinin onayına ihtiyaç duymadan İran’ın saldırısına verilecek yanıt konusunda karar alabileceği belirtildi.

04.10| SUUDİ ARABİSTAN’DAN AÇIKLAMA 

Suudi Arabistan, bölgedeki askeri gerilimin artması ve bunun tehlikeli yansımalarından “büyük endişe duyduğunu” açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgedeki askeri gerilimin tırmanması ve tehlikeli yansımalarından “büyük endişe duyulduğu” belirtilerek, tüm taraflara azami itidal göstermeleri, bölgeyi ve halklarını savaşın tehlikelerinden uzak tutmaları çağrısında bulunuldu.

04.09| SCHOLZ’DAN KINAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarını şiddetle kınadığı bildirildi.

Almanya’dan İran’a ‘kınama’

04.06| İSRAİL SIĞINAKLARA GEREK KALMADIĞINI DUYURDU

İsrail ordusu, İran’ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelleyerek, sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.

03.41| İSRAİL’DE SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail’de savaş kabinesi, İran’ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun başkanlığında Tel Aviv’de toplanan savaş kabinesi, İran’dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor. Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da katıldı.

03.35| LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. Hava sahasının kapatılmasıyla başkent Beyrut’taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğinin durduğu gözlendi.

03.33 KÜDÜS SEMALARINDA PATLAMA

Kudüs semalarında yaşanan patlamalar ve siren sesleri görüntülere yansıdı.

03.18| İSRAİL: SALDIRILAR HAVA SAHASININ DIŞINDA ENGELLENDİ

İsrail’den yapılan açıklamada “İran’dan (İsrail’e) 200’den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze gönderildi. Tehditlerin çoğu İsrail hava sahası dışında önlendi. İran’ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı” denildi.

03:01| İNGİLTERE JETLERİNİ ORTA DOĞUYA KONUŞLANDIRDI

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait ilave jetler ile yakıt ikmal tankerlerini Orta Doğu’ya konuşlandırdıklarını duyurdu.

Shapps, X hesabından yaptığı açıklamada, RAF’a ait ilave jetler ve havada yakıt ikmali yapan tankerlerin, İngiltere’nin Irak ve Suriye’deki mevcut IŞİD karşıtı Shader Operasyonu’nu desteklemek üzere Orta Doğu’ya konuşlandırıldığını bildirdi. Shapps, “İran’ın İsrail’e karşı başlattığı anlamsız hava saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı bölgesel güvenliği daha da zayıflatmaktan başka işe yaramayacak.” değerlendirmesinde bulundu. İngiltere’nin, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için İsrail ve bölgedeki ortaklarıyla çalışmaya devam ettiğini kaydeden Shapps, barış ve istikrarın herkesin çıkarına olduğunu vurguladı.

İngiliz Sky News televizyonu da kaynaklarına dayandırdığı haberinde, RAF jetlerinin İsrail’in savunmasında görev aldığını bildirdi.

02.57| BİDEN: İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNE OLAN TAAHHÜDÜMÜZ SARSILAMAZ

İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray’da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, “İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail’in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray’daki Durum Odası’nda (Situation Room) ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantıdan bir kareyi X’teki hesabından paylaştı.

Biden, paylaşımında, “İran’ın İsrail’e yönelik saldırıyla ilgili son durum için ulusal güvenlik ekibimle bir araya geldim. İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail’in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz.” açıklamasında bulundu.

02.55| RAMALLAH’TA PATLAMA

İsrail ordusu, İran’ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin dronları izlediğini açıkladı. Ramallah semalarında patlamalar ve siren sesleri görüntülere yansıdı.

02.42| GOLAN SEMALARINDA PATLAMA

Saldırıların ardından Golan semalarında patlamalar görüldü.

02.39| İRAN’DA GÖK YÜZÜNDE PATLAMA

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından İran’ın Urumiye kenti semalarında yer yer patlamalar görüldü.

02.20| MISIR HAVA SAVUNMASI ALARMA GEÇTİ

İran’ın İsrail’e başlattığı İHA saldırısının ardından, Mısır hava savunmasının yüksek alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kahire el-İhbariyye kanalının üst düzey bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı habere göre, Mısır hava savunması yüksek alarm durumuna geçti.  Lübnan ve Ürdün, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahalarını kapattıklarını duyurmuştu.

02.16| BORELL: BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ GERGİNLİK

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınayarak “benzeri görülmemiş bir gerginlik” olarak tanımladı. Borrell sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “AB, İran’ın İsrail’e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir gerginlik ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.

02.01| KUDÜS SEMALARINDA PATLAMA

İsrail ordusu, İran’ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin dronları izlediğini açıkladı. Kudüs semalarında patlamalar görüntülere yansıdı.

01.57| İSRAİL’DEN HALKINA SIĞINAKLARA GEÇİN ÇAĞRISI

İsrail ordusu, İran’dan başlatılan insansız hava saldırısı (İHA) sonrası ülkenin bazı bölgelerindeki halka sığınaklara yakın yerlerde kalma çağrısı yaptı.  İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’ın İHA’larla saldırı başlatmasının ardından durum değerlendirmesi yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail’in kuzeyinde bulunan işgal altındaki Golan Tepeleri ve güneydeki Eylat kenti başta olmak üzere bazı bölgelerde yaşayan halktan sığınaklara yakın bölgelerde kalmasının istendiği bildirildi.  Sirenlerin çalması halinde halka sığınaklarda en az 10 dakika durma uyarısı yapıldı.

01.54| BALİSTİK FÜZE EMARESİ YOK

İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, İran’ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti. İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etmişti.

01.45| İRAN: MEŞRU MÜDAFA HAKKIMIZI KULLANDIK MESELE BİZİM İÇİN SONUÇLANDI

İran’ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran’ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı” ifadeleri kullanıldı.

01.39| ABD YÜZLERCE İHA DÜŞÜRDÜ

İsrailli bir savunma yetkilisi, İsrail’e ateşlenen yüzlerce en az 100 insansız hava aracının İsrail hava sahası dışında ABD tarafından durdurulduğunu söyledi.

01.07| HİZBULLAH GOLAN TEPELERİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepelerinde yer alan Keyla askeri üssündeki hava ve füze savunma karargahının vurulduğu belirtildi. Saldırıda onlarca katyuşa füzesinin kullanıldığı kaydedildi. Açıklamada, saldırının, Lübnan’ın güneyi ya da Suriye üzerinden mi gerçekleştirildiğine dair detaylı bilgi verilmedi.

01.03| BALİSTİK FÜZE GÖNDERİLDİ İDDİASI

İran devlet haber ajansı İRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü

 

00.55| FRANSA’DAN KINAMA

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran’ın İsrail’e hava saldırısını sert şekilde kınadıklarını bildirdi. Sejourne, X hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa, İran’ın İsrail’e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor.” ifadelerini kullandı.

ABD’de hareketlilik! Joe Biden tüm programlarını iptal edip Beyaz Saray’a dönüyor

İran’ın attığı bu eşi benzeri görülmemiş adımla istikrarsızlaştırma eylemlerinde yeni bir eşiği aştığını belirten Sejourne, İran’ın bölgede askeri gerilimin artması riskini göze aldığını aktardı. Sejourne, Fransa’nın İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını yeniden dile getirdiğini ve bu ülkeyle dayanışma içinde olduğunu aktardı.

00.22| YÜZDEN FAZLA İHA GÖNDERİLDİ

İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin bir kaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu İran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini duyurdu

00.19| LİBNAN HAVA SAHASINI KAPADI

Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu. İsrail devlet televizyonu, İsrailli yetkililerin bir kaç gün sürecek çatışmalara ve karşılık vermeye hazırlandığını bildirirken, ordu İran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini duyurdu.

 

00.15| THY VE PEGASUS TAHRAN VE İSFAHAN’A GİDEN UÇAKLARI GERİ ÇAĞIRDI

Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus’un İstanbul’dan Tahran ve İsfahan’a giden uçakları, Türkiye’den çıkmadan İstanbul’a geri çağırıldı.

Türk Hava Yolları ve Pegasus Tahran ve İsfahan’a giden uçakları geri çağırdı

İSRAİL’E ULAŞMASI SAATLER SÜRECEK

Tahran, İsrail’e onlarca insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenledi ancak İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatlerce süreceği belirtildi.

İSRAİL ORDUSU: HAZIRIZ

İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada “Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır” denildi. İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatler alacağını belirten ordu açıklamasında, “Tehdit altındaki bölgelerde sirenler çalacak” denildi.

İSRAİL LÜBNAN’IN GÜNEYİNİ VURDU

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan’ın güneyindeki Teyr Harfa, Alma eş-Şaab ve Yarin beldelerine hava saldırısı gerçekleştirdiği ifade edildi. Açıklamada, beldelerdeki Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğu belirtildi.

HİZBULLAH: DEMİR KUBBE PLATFORMUNU VURDUK

Öte yandan Lübnan’daki Hizbullah Hareketi yaptığı açıklamada, kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile İsrail’in Tel Nehmeh’de yeni konuşlandırılan “Demir Kubbe” platformunun vurulduğunu aktardı. Açıklamada kamikaze İHA’ların platformu tam isabetle hedef aldığı kaydedildi.

20 KG PATLAYICI TAŞIYORLAR

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA’ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail’in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray: İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı (İsrail’in) savunmasını destekleyecek

İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası bir ülkede OHAL ilan edildi

İSRAİL ALARMA GEÇTİ, ONLARCA UÇAK HAVALANDI

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına düzenlediği saldırının ardından Tahran’ın misillemesini ‘alarm’ halinde bekleniyor. İsrail ordusu, tehdit değerlendirmesinin ardından ülke saatiyle bu gece 23.00’ten itibaren iki gün boyunca geçerli olacak güvenlik talimatlarını açıkladı.

Güvenlik uygulamaları kapsamında İsrail genelinde okullar iki gün tatil edildi. Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi.

Gazze Şeridi’nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi. “Çatışma riskinin yüksek” olduğu belirtilen kuzeydeki bölgelerde açık havada 30, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılmasına izin verildiği, Gazze Şeridi ve kuzeydeki plajların kapatıldığı kaydedildi.

Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği belirtildi. Güvenlik uygulamalarının yürürlüğe konulduğu kuzeydeki bölgeler ile Gazze Şeridi çevresinde, yakınlarda güvenli sığınak olması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği bildirildi. Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği kaydedildi.

ÜRDÜN HAVA SAHASINI BU GECE KAPATACAK

İran’ın misilleme saldırısı için hazırlıklarına devam eden İsrail’de gergin bekleyiş sürüyor. Dünyada tüm gözler bu iki ülkenin üzerine çevrilirken, Ürdün kendi güvenliği için adım attı. Devlete ait Mamlaka haber ajansına göre, Ürdün hükümeti ülkenin hava sahasını bu geceden itibaren tüm uçuşlara geçici olarak kapatacak.

İSRAİL’DE EĞİTİME ARA VERİLDİ

İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle İsrail’de gergin bir hava hakimken, ülkede yeni önlemler alınmaya devam ediyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, saldırı tehdidi nedeniyle ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti. Sivillerin toplanmasına yönelik yeni kısıtlamaların da getirildiğini duyuran Hagari, toplantı ve buluşmaların bin kişiyle sınırlandırıldığını aktardı. Hagari, pazartesi saat 23.00’e kadar sürecek olan kısıtlamaların okul gezileri ve kamplar için de geçerli olduğunu söyledi. Hagari, İsrail’in hava savunmasının “alarmda” olduğunu ve “düzinelerce uçağın gökyüzünde hazır beklediğini” ifade etti.

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise “İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran’a saldıracağız” açıklamasını yapmıştı. Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA